avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de inmormantare

Buna,

Am si eu o intrebare legata de ajutorul de inmormantere.
Sotul meu a decedat in martie 2010 si pana in acest moment nu am primit de la firma unde avea contrac de munca nici 1 leu ajutor de inmormantare, pe motiv ca nu a platit catre CAS darile si nici nu are banii necesari sa mi-i acorde. Ce pot face in aceste conditii, cum pot intra in posesia banilor?
Mentionez faptul ca angajatorul a primit de la mine actele(facturi, certificatul de deces...) in original si copie, iar dupa cateva zile mi-a inapoiat originalele.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: andram , utilizator 21:40, 8 Septembrie 2010
exista 2 tipuri de ajutor deces:
1.aj deces platit de catre societate, cf ccmun sau ccm la nivel unitate;
2. aj deces platit de catre casa de pensii, cf legii 19, doar in cazul decesului unui pensionar sau al unei persoane aflate in intretinerea altcuiva, fara a avea vreun drept de asigurari sociale.

cazul dvs se incadreaza in primul tip, cf ccmun " Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
a) în cazul decesului salariatului, un ajutor acordat familiei, de cel puţin două salarii medii lunare pe unitate; "
acesta nu se plateste din fd de salarii si nici nu se scade din cas, eu inteleg ca cei din firma respectiva ori incurca legislatia, adica aceste doua tipuri de ajutoare...ori vor sa va incurce pe dvs si sa nu va acorde un drept cuvenit. v-as recomanda sa repetati cererea in scris, solicitand un raspuns tot scris.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
andram, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor material acordat conform ccm GABITU GABITU Va rog din sufletel sa ma ajutati!!!! Ce obligatii se retin in cazul in care societatea acorda ajutor material ptr deces, boala, nastere etc conform CCM? Se ... (vezi toată discuția)
Ajutorul in caz de inmormantare NICOLETA CRAINICEANU NICOLETA CRAINICEANU buna ziua, va rog sa-mi spuneti si mie daca angajatorul este obligat sa acorde ajutorul de inmormatare pentru parinti ai angajatului chiar daca acesta ... (vezi toată discuția)
Ajutor in caz de deces 18bubu 18bubu Neata!In cazul in care am doi angajati(frati) care-mi prezinta un certificat deces al mamei cui acord ajutorul: la amandoi sau unuia singur?multumesc (vezi toată discuția)