Printr-un certificat de mostenitor detin 3/8 cota indiviza dintr-un imobil (un apartament de 2 camere). As dori sa vand aceasta parte sau sa obtin despagubirea pentru partea ce mi se cuvine. Cum procedez, avand in vedere ca fratele meu, detinatorul celorlalte 5/8 din imobil, nu poate/nu vrea sa vanda acum partea lui? In imobil nu locuieste nimeni in acest moment.
Exista o lege care-l poate obliga sa vanda acum, chiar daca are partea majoritara?
Va multumesc anticipat.
Cu respect,
Nimeni nu poate fi obligat sa vanda cota pe care o detine.
Dar, in egala masura, nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Prin urmare il puteti chema in judecata pentru o iesire din indiviziune.
Procesul de iesire din indiviziune poate fi judecat de o instanta dintr-un oras pe care-l prefer? Fratele meu poate schimba orasul in care se va judeca procesul?
In cel mai fericit caz, cam cat timp dureaza un astfel de proces?
Expertiza de evaluare a imobilului cam cat costa (cota de piata a imobilului este aprox. 40000 euro). Daca valoarea data de expertiza este mai mica decat cota de piata, se poate cere o reevaluare?
Cine plateste expertiza si deschiderea procedurii de iesire din indiviziune?
Daca eu (reclamantul) trebuie sa platesc aceste cheltuieli, pot cere fratelui meu rambursarea acestor cheltuieli la sfarsitul procesului?
Va multumesc anticipat pentru respunsuri.
Procesul de iesire in indiviziune se va judeca la instanta de la locul imobilului.
Cel mai fericit caz a durat cateva luni, iar cel mai trist poate dura cativa ani.
Onorariul provizoriu al expertului este stabilit de instanta si poate fi de la 600 in sus.
La sfarsitul procesului se pot acorda cheltuieli de judecata in conditiile in care numai dvs. ati platit.
Dar la o iesire din indiviziune daca va profita si dvs. cheltuielile pot fi impartite.
Vanzare proprietate
raluca-e
Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are ... (vezi toată discuția)