avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Exista 2 mostenitori, unul cota 7/8 si al doilea 1/8 dintr-un apartament.
Unul a cumparat de la sotul supravietuitor cu drept viager si de la un alt mostenitor.
Cel cu cota 1/8 vrea sa vanda si nu accepta pretul oferit de cel cu 7/8 si solicita iesirea din indiviziune.
In aceasta situatie:
- ce pasi sunt de urmat?
- care sunt taxele percepute si in ce cuantum?
= pretul apartamentului la momentul deschiderii succesiunii (decembrie 2009) a fost de 75000E. La iesirea din indiviziune se ia in calcul aceasta valoare sau cum se stabileste aceasta valoare?
Cel mai recent răspuns: ro-juridic , utilizator 21:00, 21 Mai 2011
chiar daca nu accepta pretul oferit oricum va vinde. cel care detine 7/8 din imobil va trebuie sa promoveze o actiune de iesire din indiviziune in instanta. se va face o expertiza de evaluare a bunului imobil si cel cu 1/8 va primi o sulta fixata de instanta.taxa de timbru este de 3% din valoarea casei. estimarea o faceti dvs initial si ulterior instanta daca considera ca e prea mica va dispune majorarea ei.
din indiviziune vrea sa iasa cel cu 1/8 . Se pare ca vanzarea sa facut tocmai pentru a-l priva de mostenirea ce va fi dezbatuta si la decesul celui de-al doi-lea parinte. Cel cu 7/8 a cumparat cu toata suma celelalte cote iar lui cel cu 1/8 vrea sa ii dea o suma mult mai mica si in mai multe rate. Cine plateste taxele, cel care solicita iesirea din indiviziune sau toti coindivizarii potrivit cotelor lor parte ?
taxa de timbru o va plati initial cel care promoveaza actiune de iesire din indiviziune in instanta. va putea recupera diferenta cu ocazia terminarii procesului cand va solicita cheltuieli de judecata.
In cazul iesirii din indiviziune, calitatile tuturor sunt identice, adica toti coproprietarii au in aceelasi timp, atat calitatea de reclamant, cat si cea de parat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara. tatăl meu a decedat în 2011. succesiunea să făcut ... elena elisabeta 13 elena elisabeta 13 Bună seara. Tatăl meu a decedat în 2011. Succesiunea să făcut în 2013. Soția supraviețuitoare a decedat și ea anul acesta. După tatăl meu eram 3 ... (vezi toată discuția)
Preturi iesire in indiviziune vali_085 vali_085 Buna ziua! Va rog pe acesta cale sa imi oferiti niste preturi pt un proces de iesire in indiviziune pt o garsoniera situata in Bucuresti , Vitanul vechi. ... (vezi toată discuția)
Coproprietari apartament - iesire din indiviziune Jurist TM Jurist TM Buna seara! Am urmatoarea speta: doi frati coproprietari ai apartamentului mostenit de la parinti. Unul vrea sa vanda, celalalt nu. Cel care se opune vanzarii ... (vezi toată discuția)