Situatia actuala: casatorie incheiata in Canada, transcrisa in Romania; domiciliu comun in Canada. Legea canadiana: pot divorta in Canada daca am trait un an separat si am stat in Canada cel putin 12 luni inaintea depunerii cererii pentru divort.
Intrebare: Daca eu stau un an separat in Romania (bineinteles stabilind domiciliu in Romania in mod oficial, repatriere, buletin etc.) atunci criteriile canadiene pentru divort sunt implinite. In acest caz, daca invoc instanta romana cu divortul, acesta va fi acceptat sau tot va fi respins cu motivul incompetentei juridice? (legea 150/1992 daca nu ma insel)
Poate sun putin confuz, dar problema este ca nu inteleg ce inseamna incompetenta juridica pe baza ultimului domiciliu comun: 1. "Nu putem trata acest caz de divort, punct. Adresati-va sistemului juridic canadian", sau 2. "Nu putem trata acest caz de divort pana cand criteriile canadiane nu sunt implinite". In cazul 1, dupa un an petrecut in Romania nu mai exista un loc pe glob unde pot divorta. In cazul 2, dupa acest an cererea de divort va fi acceptata in Romania. Care speculatie este corecta? Va multumesc.
Art. 22 din legea 105/1992 prevede ca divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20 (legea data de nationalitatea comuna sau legea domiciliului comun al sotilor).
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.