avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie in Canada, divort in TOmania
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie in Canada, divort in TOmania

Situatia actuala: casatorie incheiata in Canada, transcrisa in Romania; domiciliu comun in Canada. Legea canadiana: pot divorta in Canada daca am trait un an separat si am stat in Canada cel putin 12 luni inaintea depunerii cererii pentru divort.
Intrebare: Daca eu stau un an separat in Romania (bineinteles stabilind domiciliu in Romania in mod oficial, repatriere, buletin etc.) atunci criteriile canadiene pentru divort sunt implinite. In acest caz, daca invoc instanta romana cu divortul, acesta va fi acceptat sau tot va fi respins cu motivul incompetentei juridice? (legea 150/1992 daca nu ma insel)
Poate sun putin confuz, dar problema este ca nu inteleg ce inseamna incompetenta juridica pe baza ultimului domiciliu comun: 1. "Nu putem trata acest caz de divort, punct. Adresati-va sistemului juridic canadian", sau 2. "Nu putem trata acest caz de divort pana cand criteriile canadiane nu sunt implinite". In cazul 1, dupa un an petrecut in Romania nu mai exista un loc pe glob unde pot divorta. In cazul 2, dupa acest an cererea de divort va fi acceptata in Romania. Care speculatie este corecta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihaela Nevoie , Avocat 23:58, 9 Septembrie 2010
nici una.. in romania puteti divorta fara probleme daca ambii soti sunteti de acord ca in cazul vostru legea aplicabila este legea romana
Art. 22 din legea 105/1992 prevede ca divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20 (legea data de nationalitatea comuna sau legea domiciliului comun al sotilor).
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
Mihaela Nevoie, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de un cetatean strain din romania Sylvania Sylvania Am nevoie de indrumare intr-un caz destul de special. M-am casatorit in Canada cu un cetatean canadian acum 3 ani, si casatoria a fost inscrisa in Romania prin ... (vezi toată discuția)
Casatorie in canada-divort in ro? excape excape Buna ziua, m-am casatorit acum 3 ani in Canada cu un canadian, dar nu am avut domiciliu comun, defapt eu am locuit in tot acest timp in Romania, iar el in Ca, ... (vezi toată discuția)
Jurisprudenta divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN ma intereseaza daca exista jurisprudenta cu privire la posibilitatea desfacerii intr-o instanta romaneasca a unei casatorii incheiate in strainatate intre un ... (vezi toată discuția)