avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea cartii de munca cu litera \" i \"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea cartii de munca cu litera " i "

Am si eu o problema.
Prietena mea lucreaza la un magazin cu articole de imbracaminte. Magazinul se afla in complezul Orizont 3000 ( Brasov) iar depozitul se afla in complexul Carpatex ( Brasov). Prin contractul ei de munce, ea este obligata sa mearga de 2 ori pe luna la depozit pentru selectarea si etichetarea produselor. In realitate este chemata de cel putin 7-8 ori pe luna, este tinuta mai mult de 8 ore ( cat ar fi programul de lucru in mod normal), nu este platita in plus pentru acele ore iar comportamentul patronului fata de ea ( si de alte angajate) este unul de stadion ( injurii, tipete, bruscari , jigniri la adresa ei in fata altor angajati , e.t.c. ), acest comportament este unul de zi cu zi, nu este unul provocat, aceasta este natura patronului.
Ieri seara, dupa ce a plecat de la depozit, a primit un sms din partea unei angajate de la depozit cu urmatorul mesaj: "- Maine la 8: 30 la depozit, fara comentarii ! " (avand in vedere ca toata saptamana a fost schimbul de mijloc, adica de la 12:00 la 18:30 ).
Neputand sa se conformeze programului impus ( pentru ca avea alta treaba in acea zi) , nu sa prezentat la ora impusa prin sms. Drept urmare, patronul a obligato sa-si semneze demisia, in caz contrar ii desface careta de munca cu litera "i".

Ce e de facut in acest caz? Cum poate pleca de acolo fara ca acel patron sa-i desfaca careta de munca cu litera "i" ?
Cel mai recent răspuns: titiana , utilizator 11:46, 14 Septembrie 2010
Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului - asadar angajatorul nu poate obliga angajatul sa-si dea demisia. Din ce spuneti, pare un abuz - concedierea disciplinara poate intervenii doar atunci cand salariatul savarseste o abatare grava sau abateri repetate si nu este cazul d-voastra.
Sesizati I.T.M.-ul sau /si instanta judecatoreasca.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
Sorin Farcas, Consilier juridic
v-ati gandit ca tipul asta de supunere oarba fata de toti ratatii care isi spun patroni este una din principalele cauze pt. care angajatii in general sunt tratati asa?prietena dumneavoastra nu trebuia sa-si dea nici o demisie,trebuia sa-l lase pe patron sa faca primul pas ,iar apoi sa faca o sesizare la ITM si chiar sa-l sanctioneze in instanta.patronii nu sunt dumnezei,si nu au dreptul sa faca ei ce vor.si vorbesc ca unul care am patit-o,dupa o zi de 12 ore lucrate(de la 12 la 24)am fost sunat a doua zi la ora 8 sa-mi inlocuiesc un subaltern care se imbatase.bineinteles ca am refuzat,drept urmare am primit telefon ca nu mai am ce sa caut prin firma,ca tovarasa director nu mai vrea sa ma vada.i-am raspuns direct ca n-are decat sa-mi dea hartie cu ce vrea ea:concediere disciplinara,somaj etc.,iar la ora 11 m-am prezentat normal la servici.stiind ca nu are nici o sansa sa-mi desfaca disciplinar contractul,a doua zi am primit preavizul ,art.65(1).intre timp i-am reclamat si la ITM,care in ciuda faptului ca au luat mita,au fost obligati prin prisma dovezilor concrete pe care le-am atasat la sesizare sa le dea amenzi in valoare de 7000 de ron,iar in momentul actual am si un proces in desfasurare cu firma pt. salariul compensator si drepturile salariale restante,pe care il voi castiga in mod sigur.si ,ca totul sa fie mai frumos,tovarasa director m-a sunat sa ma roage frumos sa ma intorc la firma ,ca "au mai fost certuri intre angajati si s-au rezolvat",fapt pe care il refuz in totalitate.in concluzie,la amenintari nu se raspunde cu supunere,si la violenta se raspunde cu represalii.cel putin din punctul meu de vedere
Se pare ca angajatorul a gasit o solutie sa o dea afara si el sa scape cu fata curata. Ii intocmeste referate, adica pentru orice lucru pe care-l deranjeaza ( ca a stat prea mult la baie, ca tine cotul pe tejghea si alte lucruri de genul) ii intocmeste un referat. Prin contractul individual de munca, angajatorul poate desface contractul de munca daca salariatului i se intocmesc 3 referate. Deci...?!?!?

Ce e de facut?
Concedierea disciplinara - asta urmareste angajatorul!
Codul muncii nu enumera si nici nu defineste care sunt abaterile pentru care angajatul poate fi pedepsit. Acestea pot fi prevazute in CCM sau regulamentele interne. Astfel de abateri trebuiesc savarsite cu vinovatie , sa tulbure profund activitatea angajatorului si sa faca imposibila continuarea relatiilor de munca . Gravitatea abaterii trebuie apreciata in urma unor analize detaliate a tuturor elementelor sale , a imprejurarilor in care a fost comisa, a consecintelor ei precum si a circumstantelor personale ale autorului ei - gradul de vinovatie, comportarea generala la serviciu, eventualele sanctiuni suferite anterior. Pentru solutionare, in cazul concedierii, puteti apela la instanta de judecata.
Aceste referate, dupa ce sunt intocmite trebuiesc semnate de amble parti ( angajator si angajat)? Sau semneaza doar angajatorul, ca in cazul asta se paate tezii cu 5 referate din senin fara ca ea sa stie ceva de ele. Si daca ea nu le semneaza, are vreo valoare?

Alte discuții în legătură

Am fost concediat prin sms pentru că m-am certat cu o colegă. este legal ce mi se întâmplă? Costel r Costel r Mi sa transmis prin sms de patronul firmei unde lucrez, că sunt concediat motivul fiind o ceartă cu o colegă. Dati-mi un sfat va rog. (vezi toată discuția)
Referat MIRELAIONICA MIRELAIONICA Buna ziua, am un caz mai special. Unuii salariat i s-a cerut sa isi dea demisia, acesta din urma nu a facut demersurile. Angajatorul i-a facut referat in ... (vezi toată discuția)
Rezolvare penala conflict munca lilimagureanu lilimagureanu Lucrez intr-o companie foarte importanta ca redactor sef. Am fost informat joi, ca pana mari (ieri), sa iau o decizie daca vreau sa plec din companie de buna ... (vezi toată discuția)