avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Precizari OUG 58/2010
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Precizari OUG 58/2010

In legatura cu OUG 58/2010 solicit unele precizari legate de modul in care trebuiesc aplicate la asociatiile de proprietari.
1. presedintele comitetului si presedintele comisiei de cenzori sunt membrii ai asociatiei de proprietari pensionari; care sunt obliagtiile de plata la bugete pentru ei ?
2. administratorul este salariat la o societate comerciala angajat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata; societatea plateste la bugete contributiile la cas, cass, somaj, itmb, fonduri (FNUASS, garantare creante salariale, sisc si accidente), atat pentru angajator cat si pentru asigurat; in acest caz asociatia de proprietari trebuie sa se inregistreze la ITMB, sa incheie cu administratorul contract de munca cu timp partial si sa depuna lunar declaratii la toate casele de asigurari ?
3. ingrijitorul este o persoana de la tara, cu 7 clase primare, nu este angajat in alta parte cu C.I.M. si, pana la data aparitiei OUG 58/2010, era angajat de asociatie pe baza de conventie civila; ca obligatii trebuiesc achitate ?
4. incepand cu intrarea in vigoare a prevederilor ordonantei asociatiile de proprietari trebuie sa se inregistreze obligatoriu la ITMB si sa incheie cu personalul care se ocupa de administrare contracte de munca cu timp partial ?
Va multumesc pentru sprijinul acordat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:36, 12 Septembrie 2010
@v.marin1953,
1. Pentru cei alesi si pensionari !6% impozit.
2. Administratorului trebuie sa-i faceti CIM si platiti toate ca la orice salariat. Dar daca este PFA poate emite factura si faceti cu administratorul un contract de administrare (asemanator prestarilor de servicii si nu platiti nici o cotributie sau impozit) si nu CIM.
3. Ingrijitorului trebuie sa-i faceti contract de munca daca lucreaza permanent. Daca lucreaza intamplator, din cand in cand, atunci cand este solicitat, puteti sa incheiati contracte civile la care platiti doar 16% impozit.
4. Daca incheiati CIM indiferent de timpul de munca, de legislatia trecuta sau actuala, trebuie ca acestea sa fie inregistrate la ITM. Contractele de mandat, civile, conventiile nu s-au inregistrat si nu se vor inregistra la ITM.

Dar legislatia in acest domeniu se schimba mereu si ceea ce spunem astazi poate sa nu mai fie valabil maine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligatii buget asoc propr. machiador machiador Subiect: obligatii fiscale la buget Pentru o asoc. propr. e corect cum am procedat privind retinerile la buget ,astfel: - pt.functia de presedinte ... (vezi toată discuția)
Forma de angajare a unui casier, om la curatenie si mecanic de intretinere la o asociatie de proprietari luca luca luca luca Asociatia de proprietari din care fac parte a fost amendata de ITM cu 6.000Ron pentru ca avea conventii civile si nu contracte de munca cu femeia de serviciu ... (vezi toată discuția)
Conventie civila elenadove elenadove pentru angajatii cu conventie civila a unei asociatii de locatari din venitul brut ce retineri obligatorii se fac ?(impozit 10%,cas 5.5 %) trebuie sa fac ... (vezi toată discuția)