avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie maternitate pentru studente
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie maternitate pentru studente

Buna!
Sunt studenta in ultimul an si nu mi-am dat ultimul examen si nici licenta datorita sarcinii.Oficial sunt inca studenta cu o restanta si in curs de preparare a lucrarii de licenta,vizavi de cresterea bebelusului meu de o luna.Ce fel de cerere sa fac si unde ca sa primesc acestia 600 ron si alt ajutor financiar?Nu am luat de cind am nascut si pina acum nici un ban de la stat pentru ca sunt si mama solitara si nu am cu cine lasa copilul si nici transport ca sa fac procedurile.Trebuie sa astept pina creste putin mai mare ca sa pot face calatoriile astea din Navodari(unde locuiesc)pina in Constanta.Care este termenul limita a de punerii actelor?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:52, 12 Septembrie 2010
1. Aveti dreptul la indemnizatie de CCC pana la 2 ani daca in cele 12 luni premergatoare nasterii erati studenta.
2. Iata ce spune OUG 148/2005:

Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.

(2) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere. Sunt exceptate de la această obligaţie persoanele care au întrerupt cursurile din motive medicale;
...
2. Mergeti la Primaria din localitatea de domiciliu si vi se spune ce acte sa depuneti.
3. Nu mai intarziati ca veti primi indemnizatia de CCC de la data depunerii actelor si pana la implinirea varstei de 2 ani, deci veti fi in pierdere daca mai asteptati.
4. Nu trebuie sa va deplasati dvs. in resedinta de judet. actele setrimit de catre Primarie la Agentia Judeteana de Prestatii Sociale.
Buna ziua,

As vrea sa stiu daca aceasta lege se aplica si in cazul invatamantului cu frecventa redusa.
Daca se aplica si daca am lucrat pana in septembrie anul curent si ar trebui sa nasc aprox in februarie mi-ati putea spune cum s-ar calcula indemnizatia?
Va multumesc mult!
1. Daca ati lucrat pana in septembrie, de ce si cum ati incetat contractul individual de munca (si cu ce data)?
2. OUG spune clar:
m) urmează cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, organizat potrivit legii, frecventate fără întrerupere.
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt studenta in ultimul an de facultate si insarcinata, am dreptul la somaj? elenaboboc91 elenaboboc91 Sunt studenta in anul III de facultate la zi si urmeaza sa dau licenta. Sunt de asemenea insarcinata si urmeaza sa nasc in septembrie. Am dreptul la somaj dupa ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pe timpul facultatii florea_theodora florea_theodora Buna, sunt studenta in anul I la o facultate din cadrul Universitatii din Craiova, cursuri de zi, cu taxa. Anul universitar a inceput in luna octombrie ... (vezi toată discuția)
Indemnizație pentru mamă studentă. Elenaioana18 Elenaioana18 Sunt studentă în anul 3 de facultate, cu învățământ la zi, urmând să îmi dau licența pe 3 iulie. În luna septembrie, cam în jurul datei de 20, ... (vezi toată discuția)