Actiune in pretentii impotriva debitorului este acelasi lucru cu introducerea actiunii: plangere impotriva refuzului executorului jud. de a continua executarea?
Va multumesc!
Atunci de ce un creditor introduce actiune in pretentii impotriva debitorului, se respinge actiunea, creditorul face recurs, se caseaza in intregime sentinta, se trimite la rejudecare cu mentiunea : a se judeca in tezele...plangere impotriva refuzului execut. jud...de a indeplinii.....? Nu mai inteleg nimic...
Va multumesc
Bineinteles ca nu este aceeasi actiune. Prima actiune este una care are la baza raporturile juridice dintre debitor si creditor, ca parti si o conventie sau o norma juridica imperativa care determina existenta dreptului de creanta si a obligatiei corelative, obligatie pentru executarea careia, in situatia refuzului debitorului de a se conforma, creditorul poate cere ajutorul fortei coercitive a statului.
Plangerea impotriva refuzului executorului de a continua executarea poate avea o natura disciplinar- administrativa (facuta la organizatia profesionala nationala), una conventionala (pe baza careia se poate introduce o actiune pentru executarea obligatiei de a face si chiar daune in instanta de judecata si care este o alta actiune civila ) si chiar una penala (abuz in serviciu, pentru care plangerea se depune la Parchetul Curtii de Apel ca instanta competenta/ cf. prev. Cod. pr. pen.), functie de situatie. Pentru respectarea contractului incheiat de creditor prin plata onorariului, executorul judecatoresc isi asuma obligatia indeplinirii atributiilor de serviciu. Executorul judecatoresc, indeplineste insa atributii de autoritate a statului care il incadreaza in grupa functionarilor (Decizie a ICCJ), iar atunci cand refuzul de a executa obligatiile de serviciu corespunzatoare este cu rea-intentie, atunci acesta se poate incadra chiar in prevederile penale referitoare la abuzul in serviciu impotriva intereselor persoanelor (art.246 C.pen., cu necesitatea intrunirii tuturor elementelor constitutive si trasaturilor esentiale pentru ca fapta sa poata fi incadrata ca atare, elemente care vor fi identificate de organul de urmarire penala).
Va rog frumos, spuneti-mi ce sa fac in cazul meu ? De ce instanta de recurs a schimbat ideea de pretentii in refuzul executorului jud.....?
Multumesc frumos.
Probabil pentru ca din probatoriul depus in sprijinul actiunii creditorului, instanta a constatat existenta unei urmariri a debitorului pe calea executarii silite impotriva acestuia, prin executor judecatoresc, executor care insa, nu si-a facut treaba pana la capat, s-a eschivat de la indeplinirea obligatiilor lui si a determinat fie prescrierea executarii din culpa sa fie incetarea fara temei legal a executarii, dar care necesita indreptarea pretentiilor dvs. impotriva acestuia. In principiu, instanta de rejudecare va trebui sa tina cont de prevederile deciziei din recurs atunci cand va rejudeca aceasta cauza. Este bine sa apelati la avocat. Probatoriul din dosra va ramane cel existent, dar este posibil sa fie necesara o suplimentare a lui, iar chemarea in judecata a executorului, ca garant, este absolut necesara. Cererea se va face in baza si cu respectarea prevederilor art.60 alin. (1) si art 61 alin. (2) C.pr.civ., respectiv se va depune pana la incheierea dezbaterilor inaintea primei instante, respectiv la instanta de rejudecare.