avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata contributiilor cf.OUG 58 pentru administratorii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata contributiilor cf.OUG 58 pentru administratorii de bloc

Sunt administrator la o asociatie de proprietari cu conventie civila din anul 2007, iar pt.venitul obtinut am platit impozit 16%.Pana in decembrie 2009 am avut si calitatea de angajat cu carte de munca, de atunci sunt pensionara de gradul III, adica mai pot desfasura o activitate de 4ore pe zi.Intrebarea mea este daca in cazul de fata trebuie sa platesc aceste contributii cf.ord.58.O alta intrebare ar fi:cum sunt incadrate aceste activitati:independente sau dependente? Am citit alte explicatii, ca daca aceste activitati sunt reconsiderate ca dependente atunci nu esti obligat la plata acestor contributii.As dori tare mult un raspuns explicit si cat mai rapid, deoarece se apropie data de 25 ale lunii cand trebuie depuse declaratiile si nu stiu cum sa procedez.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 17:35, 10 Septembrie 2010
Daca activitatea este reconsiderata dependenta, cum este si normal, nu trebuie sa platiti personal aceste taxe si impozite, insa ele sunt obligatorii. Exact ca in cazul oricarui salariu, asociatia va trebui sa va retina din remuneratie, contributiile corespunzatoare.
Daca nu este considerata dependenta atunci mai trebuie sa platiti contributia la sanatate, conform legii 95/2006. Presimt ca o sa aveti o surpriza sa va vina de plata inca din 2007. Mergeti la casa de sanatate si clarificati acest lucru.
Cine le considera activitati dependente sau independente? De fapt,daca este activitate dependenta nu merge sa plateasca beneficiarul de venit personal ci platitorul , in cazul meu ,tot eu ,pentru eu fac toate retinerile,neavand contabil.Daca o consider ca independenta atunci trebuie sa platesc pe langa impozit si sanatate.Am inteles bine? Va multumesc.
In sarcina fiscului va cadea aceasta reconsiderare. Si partea spinoasa e ca se pot reconsidera si retroactiv. Adica lucrati 4 ani cu conventie civila si apoi se trezeste fiscul ca de fapt dumneavoastra ati prestat o activitate dependente, iar drept urmare re recalculeaza taxele si impozitele pe toata perioada, plus penalitati. Eu v-am expus partea teoretica a problemei. Practic nu putem sti daca fiscul se va lega de niste conventii amarate. Desi legal este indreptatit sa le reconsidere ca dependente(in majoritatea cazurilor).

In cazul activitatilor dependente este corect, nu merge beneficiarul sa plateasca si platitorul de venit vireaza aceste taxe, in numele lui beneficiarului, la bugetul de stat. Cum am zis, exact ca in cazul unui salariu.
Daca se considera dependenta trebuie sa platiti impozitul pe venit si contributia la sanatate dupa cum ati scris si dumneavoastra.
Mai intervin o singura data, sa nu va enervez.Daca activitatea este considerata independenta se plateste doar sanatatea si daca este dependenta se platesc toate celelalte.Nu? Ati inversat acolo la sfarsit.Inca o data mii de multumiri.Daca mai este cineva in situatia mea poate sa-mi scrie.
grandanat a scris:

Daca se considera dependenta trebuie sa platiti impozitul pe venit si contributia la sanatate dupa cum ati scris si dumneavoastra.

Da, mea culpa. Aici ma refeream la activitati independente. Greseala de tipar, graba strica treaba :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu pfa-urile? ioana1002 ioana1002 Buna ziua, Problema mea este ca lucrez ca si PFA (cod caen 7022-consultanta in afaceri si management), si de vineri recunosc ca am ramas fara aer la stirea ca ... (vezi toată discuția)
Pfa- activitate independenta vs activitate dependenta soareirm soareirm Dupa ce am lucrat 7 ani cu contract de munca, suntem chemati sa ne transformam in pfa si ni se spune ca ne achita taxe(cresc salariul) cu 21,5%(16% -impoz. ... (vezi toată discuția)