avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Am o nelamurire si sper , sa fiu lamurit...sunt proprietar mostenitor cu act de unic mostenitor a unui apartament,:dupa anul 1992 pana in 1994 am preluat ratele pe care le avea tatal meu la apartament cumparat de dansul in 91, iar in 1994 am terminat de achiat integral valoarea apartament.Precizez ca locuiam impreuna cu sotia si copilul nostru. Intrebare: in situatia unui divort deschis de sotie si a unui partaj deschis tot de dansa inteleg ca se poate deschide partaj numai dupa pronuntare divort.. sotia poate pretinde creanta sau jumatatea acelei sume achitate intre 92 si 94? dar nelamurirea mea este urmatoarea:ma poate obliga instanta sa vand apartamentul ptr a achita sotiei jumatate din acea suma ?exista posibilitatea ca la cererea reclamantei,apartamentul sa fie evaluat si pus la licitatie?daka am venituri salariale, cred ca se poate retine o cota din salariu...si nici intr-un caz sa ma oblige cineva sa vand apartament si cu atat mai mult sa fie evaluat si scos la licitatie.....dupa cate stiu peste o mostenire nu poate hotari nimeni altcineva decat mostenitorul...va multumesc si sper un raspuns clar ptr a ma lamuri
Cel mai recent răspuns: mar4905 , utilizator 14:52, 10 Septembrie 2010
in cadrul partajului se poate face expertiza privind val imobilului si sotia poate cere jumatate din suma platita actualizata cu rata inflatiei pentru cump ac imob. este vb despre un drept de creanta pe care ea il va avea fata de dvs. in cazul in care nu aveti acea suma de bani fosta sotie va putea cere sa fie inscris dr sau de creanta in cf imobilului , pe cale de consecinta in eventualitatea in care nu veti achita acea suma de bani intr-un termen stabilit de instanta sau prin acordul comun al partilor, fosta sotie va putea trece la executarea sil a dvs, si in cele din urma dc nu se stinge creanta prin poprirea conturilor sau prin scoaterea la licitatie al altor bunuri mobile pe care le aveti, va putea cere scoaterea la licitatie al imobilului.
nu se pune problema de a hotari cineva despre o mostenire de care este strain, insa este vb despre un bun aflat in patrimoniul debitorului sau, in speta dvs
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
Cab.Av.Doroiman Camelia, Avocat
dar, daca eu voi vrea sa-l vand pana in partaj si chiar in timp partaj sau dupa partaj ., am acest drept?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de mostenire mar4905 mar4905 Sunt unic mostenitor al apartament in care locuiesc , sotia a deschis divort plecand cu copil (17ani)la o sora de-a ei, dupa deces tatal meu am obtinut ... (vezi toată discuția)
Un caz... mar4905 mar4905 Reclamanta deschide actiune de partaj, prin care solicita paratului urmatoarele: partajarea bunurilor mobile, partajarea diferitelor cheltuieli facute impreuna ... (vezi toată discuția)
Executare silita mariana54 mariana54 sunt in executare silita ptr suma de 4000 lei,am un venit de 364 lei,am propus plata in rate lunare de 200 lei,creditorul a acceptat plata in rate dar vrea ... (vezi toată discuția)