avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... POT CASTIGA ACEST DREPT??
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

POT CASTIGA ACEST DREPT??

Am fost in concubinaj timp de doi ani,in acest timp a aparut un copil,l-am trecut pe numele meu si apoi ne-am despartit.Copilul a ramas la ea ca era prea mic dar acum are 4 ani si as vrea ca macar 2 zile din luna sa-l pot lua,sa-l duc in vacanta,sa pot sta cu el nesupravegheat,am toate conditiile posibile plus un salariu decent.Macar doua zile sau 3 zile odata la o luna sau doua sa-l pot lua ca ne desparte o distanta de 120 km. Ce sanse am sa-mi castig acest drept?si adeverinta de salariu de cat timp ca vechime ma refer, trebuie sa fie?am sanse sa castig procesul? cum ar trebui sa procedez??
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:40, 11 Septembrie 2010
Da, puteti castiga acest drept, daca initiati o actiune in vederea stabilirii unui program de vizita si de a ptrece timp cu minorul dvs.
va trebui sa angajati un avocat. aveti cam toate sansele sa capatati acest drept, de a lua copilul cateva zile pe luna la domiciliul dvs
pt stabilire pensie se ia in calcul venitul net pe ultimele 6 luni. pt stabilire program vizita, nu cred ca va e necesara o adeverinta de salariu
Aveti nevoie de 2 martori cu ajutorul carora sa dovediti ca puteti avea grija de un copil la o varsta asa de mica, la 120 km departare de mama sa; opinia mea este ca va fi foarte greu de obtinut dreptul de a avea legaturi personale cu minorul, in modalitatea dorita de d-voastra, luandu-l la locuinta d-voastra, departe de mama micutului. Mai usor ar fi ca vizitarea sa se faca la domiciliul mamei.
avocat Cristina Popescu
In vederea stabilirii unui program de vizita, trebuie sa va adresati judecatoriei in a carei raza teritoriala se afla domiciliulul paratei .
Aceasta actiune presupune plata unei taxe judiciare de timbru ( 8 lei ) si a unui timbru judiciar .(0,3)
In cererea introductiva de instanta dumneavoastra va veti raporta la o modalitate detaliata de exercitare a acestui drept .
Claritatea obiectului actiunii nu lasa loc de interpretari , iar hotararea judecatoreasca poate fi corect pusa in aplicare.
E importanta prezenta dumneavoastra in viata copilului.Atasamentul acestuia fata de dumneavoastra se va consolida.
Daca v-ati implicat, pana acum , in cresterea si educatia acestuia, copilul va cunoaste , este obisnuit cu prezenta dumneavoastra, si , cel mai important, are sentimente fata de propriul tata.
Avand in vedere aceste aspecte, nu va exista o schimbare brusca in viata minorului.
Insa , dincolo de acest considerente, vizita , din punctul meu de vedere, ar trebui facuta treptat, gradual, daca se va petrece la domiciliul dumneavoastra, pentru a exista o reconstructie a relatiei fiica- tata.
Copilul are un program prestabilit, unul de odihna , care , totodata , nu trebuie neglijat, si , in vederea protejarii interesului superior al acestuia, e necesara respectarea legaturilor deja stabilite, de copil, cu celelalte persoane aflate in viata sa.
Desigur, dorinta dumneavoastra este una intemeiata,iar figura paterna asigura un climat de familie armonios, o buna dezvoltare a personalitatii minorului.
Nu este de dorit ca acesta sa creasca intr-un mediu traumatizant, alimentat de conflictele dintre parinti.
Asadar, poate fi de ajutor , inainte de a fi parte intr-un litigiu , sau chiar pe parcursul derularii acestuia, o discutie cu fosta concubina ( puteti recurge la o tranzactie care sa fie consfintita in hotararea judecatoreasca ), cu privire la exercitiul acestui drept.
Acesta se poate concretiza si in punerea la dispozitie de informatii cu privire la activitatile pe care le desfasoara minorul .
Daca acest copil poate efectua deplasari, avand o stare de sanatate buna, varsta de patru ani nu constituie, in opinia mea, un impediment.
Impiedicarea , de catre unul dintre parinti, in mod constant, cu rea vointa, de a pastra legaturi personale cu minorul constituie elementul material al infractiunii prevazute in art. 307 din Codul penal ( nerespectarea masurilor privind incredintarea copilului minor ).
In vederea sustinerii cererii de chemare in judecata, sa aveti un probatoriu bine gandit compus din declaratii de martori , inscrisuri , interogatoriu, precum si orice alte probe ce rezulta din dezbateri.

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
din cate ati relatat nu a existat un proces prin care tutela sa-i fie acordata exclusiv mamei. asta inseamna ca aveti tutela comuna asupra minorului. trebuie doar sa faceti o cerere in instanta pt stabilirea unui program clar de vizita al copilului.

Alte discuții în legătură

Copil! rpetre79 rpetre79 La divort nu am stiut ca pot avea dreptul sa imi vizitez copilul incredintat sotului.Ce pot face acum dupa 6 ani sa-l pot vizita,deoarece tatal nu-mi ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui? raulviatamea raulviatamea sant divortata si am un baietel de 3 ani care mi-a fost incredinta mie cu hotarare definitiva si irevocabila,dar cu drept de vizita tatalui in fiecare ... (vezi toată discuția)
Ajutor .stabilire domiciliu minor in afara tarii brokenangel brokenangel Buna ziua, Am divortat dupa 11 ani, urmeaza sa facem partajul si doresc sa ma casatoresc inafara tarii . Am un copil de 4 ani si doresc sa il iau cu ... (vezi toată discuția)