avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1462 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Speta auto!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Speta auto!

In fapt sau intimplat urmatoarele:

In data de 10 sept 2010 ma aflam cu,camionul (Tir) pe o strada din mun Bucuresti unde am efectuat o intoarcere,mentionez ca nu aveam nici o restrictie privind manevra aceasta.In timp ce efectuam manevra de intoarcere din partea stinga a aparut un autoturism care dupa parerea mea a depasit viteza regulamentara si a oprit la citiva cm de mine(nu a avut loc nici un impact),dupa un schimb de replici am plecat mai departe.La 2 minute apare o masina a politiei si ma oprit.
Dupa ce i-am dat actele unui inspector sef de la brigada rutiera sa dus la masina si sa intors spunindu-mi ca nu am acordat prioritate autoturismului si ca nu are timp sa-mi intocmeasca procesul verbal,dar o sa-mi ajunga acasa amenda si ca eu sa ma duc sa predau permisul la politie.

Intrebarea mea este : Se poate sa-mi ajunga acasa vreo amenda sau sa-mi retina permisul ?

Multumesc pt eventualele raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:00, 12 Septembrie 2010
Nu este posibil .
Daca cumva vi se trimite vreun proces verbal prin posta , faceti plangere contraventionala la judecatoria in sectorul careia v-ati aflat .
asa ceva nu am mai auzit, sa nu aiba timp politstul sa fac proces verbal, pai atunci el pentru ce este platit ....oricum daca primit acasa un proces verbal il contestati si vedeti atunci daca au vreun probatoriu la baza lui, daca nu, instanta il anuleaza.
:)), glume de politisti...ce sa zic..posibil sa va trimita amenda...permisul...nu stiu daca va trebui sa il predati..oricum in caz ca se intampla formulati plangere contraventionala...
Procesul verbal de contraventie este un act administrativ de autoritate intocmit de agentul constatator ca reprezentant al unei autoritati administrative,, investit cu autoritatea statala pentru constatarea si sanctionarea unor fapte care contravin ordinii sociale, dupa o procedura speciala prevazuta de lege, astfel ca se bucura de prezumtia de autenticitate si veridicitate, care insa este relativa si poate fi rasturnata de probe de catre contravenient conform disp.art.1169 c. civil care reglementeaza sarcina probei .

Nu de puţine ori agentii de politie practică sistemul sancţionării contravenientului pentru o faptă prevăzută de lege (in special la legea nr.61/91 rep, mai putin la contraventiile rutiere), prin notarea datelor de stare civilă într-un carneţel şi întocmirea procesului-verbal la sediul secţiei, in lipsa contravenientului si a unui martor ocular,etc
Probabil ca se deplasa la un eveniment, si au fost sesizati si de persoana la care nu ati acordat prioritate,etc
În această situaţie , daca veti primi procesul verbal de contraventie, propun sa contestati, iar instanţa va invocă dispoziţiile art. 7 alin. 2 din lege coroborate cu art. 21 alin. 1 din O.G. 2/2001 conform cărora agentul constatator are obligaţia aplicării sancţiunii odată cu constatarea faptei, iar nerespectarea unei asemenea cerinţe duce la nelegalitatea procesului-verbal fără să mai luăm în discuţie suspiciunea care se creează asupra faptului dacă o asemenea contravenţie s-a săvârşit sau nu în realitate.


Avand in vedere ca sunt si alte opinii,din nefericire pentru dvs,trebuie sa fiu de acord in legatura cu aratarile dlui.conslier.
Exista si posibilitatea trimiterii prin posta a procesului verbal de constatare a contraventiei.
Dvs.in situatia in care veti primi o astfel de sanctiune,aveti posibilitatea ca in 15 zile de la primirea procesului verbal sa formulati contestatie impotriva acestuia, la instanta competenta teritorial,situatie in care polita trebuie sa faca dovada savarsirii contraventiei de catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum sa procedez cu politia rutiera ??? mariusbratfalean mariusbratfalean Buna ziua, Am fost oprit de Politia Rutiera (doi politisti) si mi s-a retinut permisul pentru o presupusa neacordare de prioritate. Mi s-a intocmit proces ... (vezi toată discuția)
M-a oprit politia si mi-a cerut sa merg cu permisul la sectie mftionel mftionel astazi am fost oprit de politie fara ca acesta sa imi spuna ce am facut (defapt nu am facut nimic neregulamentar doar ca politistul respectiv m-a mai oprit cu ... (vezi toată discuția)
Permisul suspendat, mai pot face ceva? radu_bz radu_bz Acum cateva zile eram in interesectia de la cora miltari .Semaforul era verde, am semnalizat stanga ,am intrat in intersectie, am acordat prioritate de ... (vezi toată discuția)