Acum cateva zile eram in interesectia de la cora miltari .Semaforul era verde, am semnalizat stanga ,am intrat in intersectie, am acordat prioritate de dreapta autovehiculelor care circulau din sens opus.Mentionez ca eu eram a treia masina din stanga. In momentul in care nu au mai venit masini din dreapta si puteam efectua manevra pentru care am semnalizat, prima masina (a doua din dreapta mea) a efectuat manevra, neacordand prioritate unui pieton care trecea pe trecerea de pietoni venind din dreapta , la fel a facut si masina din mijloc. Cum eu eram abia al treilea din stanga, iar prima si a doua masina erau camionete mari, normal ca la randul meu am pornit imediat dupa ei, avand vizibilitate 0 asupra pietonului care venea din partea dreapta in acea intersectie. Un politist ne-a oprit pe toti trei si ne-a suspendat permisul . L-am intrebat daca are inregistrare video pe ceea ce s-a intamplat , macar asa sa vad si eu acel pieton. Raspunsul a fost negativ. Am semnat procesul verbal si am platit si amenda (cred ca asta a fost greseala mea) , iar acum sunt in perioada de gratie de 15 zile. Am stat mai bine si m-am gandit ca vreau sa contest decizia deoarece aveam vizibilitate 0 la acea manevra, caz in care clar a fost vina camionetei din dreapta si celei din stanga care nu au acordat prioritate. Mai pot face ceva in cazul in care am semnat procesul verbal? Si daca da, ce? . Daca ma judec cu ei si pierd pot risca ceva? Mentionez ca agentul de la rutiera mi-a spus ca daca nu semnez , nu imi da dovada temporara de circulatie , o sa raman fara permis 90 de zile in loc de 30 , iar daca semnez , dupa 30 de zile de la expirare dovezii ma voi putea duce sa-mi iau permisul inapoi fara examen.
Imi pare rau sa va spun ,da cum relatati dumneavoastra , vina va apartine in totalitate ,in primul rind si ce-l mai grav e ca nu cunoasteti CODUL RUTIER ,la cap. vl ,gasiti infractiuni si pedepse ,la cap. vll , gasiti raspunderea contravetionala . Daca cunosteati codul rutier, agentul de circulatie nu avea cum sa va prosteasca, amenitinduva cu tot felul de bazaconii, ca sa semnati . E foarte greu pentru dumneavoastra in instanta, daca ati semnat procesul verbal , asta inseamna ca v-ati recunoscut gresala . Daca va uitati bine in procesul verbal , in partea de jos ,aveati posibilitatea sa va aratati nemultumirea la masura luata de agent. Daca atacati procesul verbal in instanta ,nu patiti nimic in plus fata de sanctiunea care v-a aplicato agentul de circulatie , in schimb pe durata procesului , politia e obligata sa va dea permisul . #-o
Neacordarea prioritatii pietonilor este sanctionata de Codul Rutier
Art. 100. -
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
b) neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate şi semnalizate, aflaţi pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;
Restituirea permisului de conducere este reglementata de HG 1391/2006
Art. 219. -
(1) Restituirea permisului de conducere se dispune de către şeful serviciului poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, la cererea titularului, în următoarele cazuri:
b) la expirarea termenului de suspendare, când sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile, dacă titularul a promovat testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie;
(3) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie de către contravenient se efectuează de către serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, în cazul în care sancţiunea a fost aplicată ca urmare a săvârşirii unei contravenţii pentru care legea prevede suspendarea dreptului de a conduce pentru 30, 60 sau 90 de zile sau, după caz, a fost majorată cu 30 de zile.
(4) Verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie constă în completarea unui test-grilă, ce conţine 15 întrebări din legislaţia rutieră. Este declarată "promovată" persoana care a formulat răspunsul corect la cel puţin 13 întrebări.
(5) Contravenientul este obligat să susţină examenul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, în perioada executării sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce, în zilele stabilite, săptămânal, la nivelul serviciului poliţiei rutiere.