Am o problema cu apartamentul.Am avut un credit de nevoi personale si la un moment dat nu am mai putut plati ratele.Sotul a decedat anul asta si urmeaza sa fac succesiunea saptamana asta.Problema este ca firma recuperatoare care a preluat creditul de banca, desi mi-a pus poprire pe salariu a emis un act prin care imi pune sechestru pe apartament.Valoare datorata este de 12.000 lei.
Intebarea este:
pot eu si copilul celalalt major sa cedam mostenirea in favoarea celui minor (11 ani)?
Iar cealalta jumatate de apartament care ramane pe numele meu pot sa o donez copilului minor?
Astfel as scapa de sechestru si pot fi acuzata de rea credinta desi platesc luna de luna ratele?
Cel mai bine a fi sa faceti un contract de vanzare cumparare cu o persoana de incredere, iar pretul sa fie mult mai mare decat suma pe care o datorati bancii, de exemplu pretul real al pietei imobiliare ( chiar daca veti cheltui niste bani cu notarul), veti ramane cu apartamentul. Banca ar trebuii sa-l despagubeasca in felul acesta pe cumparator, si nu o va face .(daca pretul cu care veti vinde apartamentul este mult mai mare decat datoria fata de banca.In felul acesta banca se va alege cu poprirea din salar ( 1/3 din salar) atata timp cat lucrati, dupa care ....va ramane cu paguba. Toate astea in situatia in care nu ati luat credit cu ipoteca pe apartament.
Creditorul poate ataca orice act l-ati face pt a va micsora patrimoniul ( pe calea actiunii oblice).
Puteti sa nu dezbateti succesiunea, dar creditorul poate solicita si asta:(
instantei.
Faptul ca un mostenitor este minor face ca acceptarea, in cazul lui sa fie sub beneficiu de inventar - creditorul nu poate executa silit decat activul succesiunii, nu si bunurile proprii ale mostenitorului - dar nu puteti evita executarea.
Ati renunta degeaba, nu are rost.
Recomandarea mea este sa acceptati toti sub beneficiu de inventar. In acest fel daca aveti si alte bunuri in afara de masa succesorala ( de ex. 1/2 din bunurile comune sau alte bunuri proprii ale dvs. sau ale copiilor), acestea scapa de executare.