Buna ziua!
Referitor la o contestatie a unei decizii ambigue a unei autoritati, care ar fi procedura in fata instantei?
Anume daca am formulat o cerere de comunicare precizari catrea aceasta autoritate, pt a lamuri care e motivatia in drept a acesteia, cerere ce a ramas fara raspuns, decurgind in continuare termenul de a depune contestatia in instanta, pt a nu risca tardivitatea si nici exceptia de nemotivare, cum credeti ca ar trebui procedat?
Ar trebui sa intocmesc aceasta cerere prin intermediul instantei?
Cum ar trebui asadar formulata contestatia in instanta tinind seama ca nu am inca cum sa-mi construiesc integral apararea, lipsindu-mi aceste precizari "sine qua non"?
Pentru a contesta decizia trebuie sa efectuati procedura prealabila, adica sa contestati mai intai decizia la autoritatea emitenta.
Inteleg ca ati formulat o cerere de lamuriri. Nu ati contestat decizia, nu ati solicitat reexaminarea si emiterea unei noi decizii conform reglementarilor legale pe care le apreciati ca fiind aplicabile?
Am contestat decizia la autoritatea emitenta. Problema tocmai aici apare, in raspunsul acestei autoritati. In acest sens sunt temerile mele, ca raspunsul la aceasta noua cerere de lamuriri va fi tergiversat, incit ori contestatia in instanta sa fie ori tardiva, ori nemotivata clar.
Intrebarea era cum se poate ori opri termenul de la care decurge contestatia, ori cum trebuie pusa problema in fata instantei pt exceptia de nemotivare?
multumesc
Stimate domn, nu se intelege nimic din ceea ce ati scris. "Pasii" pe care trebuie sa-i urmati pentru a contesta un act administrativ sunt, in mare, acestia:
1. Formulati plangere administrativa prealabila la autoritatea emitenta sau la autoritatea ierarhic superioara in termen de 30 de zile de la comunicarea actului administrativ, conform art. 7 din Legea nr. 554/2004.
2. Potrivit art. 11, alin. (1) din Legea nr. 554/2004, va adresati instantei in termen de 6 luni de la:
a) data comunicării răspunsului la plângerea prealabilă;
b) data comunicării refuzului nejustificat de soluţionare a cererii;
c) data expirării termenului de soluţionare a plângerii prealabile, respectiv data expirării termenului legal de soluţionare a cererii;
d) data expirării termenului prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluţionarea favorabilă a cererii sau, după caz, a plângerii prealabile.
Nu se intelege in care ipoteza de la art. 11, alin. (1) din Legea nr. 554/2004 va incadrati. Vi s-a raspuns sau nu la plangerea administrativa prealabila? Ce sunt "cererea de lamuriri" si "cererea de comunicare precizari" despre care scrieti in mesajele dvs.? In alta ordine de idei, exceptia de nemotivare nu exista.
Ma aflu in faza prevazuta la alin a) . Am depus plingere prealabila la autoritatea emitenta, aceasta oferindu-mi un raspuns contradictoriu; in sensul ca in concluzia lor este trecut un articol de lege care este interpretat de catre dinsii in doua moduri total contradictorii.
Acum ma aflu in termenul celor 6 luni prevazute pt a ma adresa instantei.
In sensul de a sti cum sa motivez plingerea adresata instantei, am cerut noi lamuriri acelei autoritati, aratindu-le dualitatea interpretarii lor. Daca raspunsul lor va fi X, motivarea mea se va construi in jurul lui X, daca va fi Y --idem.
In sensul acesta am neaparata nevoie de un pct de vedere al lor inainte de a motiva actiunea in instanta.
Nu stiu care e procedura pt aceasta chestiune, daca exista vreo una.
Nu exista, reglementata legal, nicio procedura pentru cererea pe care ati adresat-o institutiei ulterior primirii raspunsului la plangerea administrativa prealabila. Nu uitati, totusi, ca dvs. veti solicita instantei anularea actului administrativ, nu anularea raspunsului pe care l-ati primit la plangerea prealabila.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Completare actiune
luxury
In cazul in care actiunea in contencios administrativ prin care s-a solicitat anularea unor decizii de impunere a fost inregistrata in termenul de prescriptie ... (vezi toată discuția)