avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalitati intretinere

As dori sa aflu daca penalitatile sterse la intretinere in urma platii integrale a acesteia mi se vor readauga in cazul in care in urmatoarea perioada -respectiv un an-mi se va mai intampla sa intirzii cu plata.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:46, 11 Septembrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Daca depasiti data de 20.07.2011, avand restante, vi se vor calcula penalizari la acele restante, nu si la cele pe care le-ati achitat.
Multumesc ptr raspuns elga50.
exista cadrul legal pentru aceasta?
Intreb ptr ca la asociatia de care apartin nu exista deloc buna vointa, din contra, si ptr a plati restantele fara penalitati a trebuit sa fac adresa la primarie la departamentul juridic.
Multumesc inca o data
lEGEA 175/2010 precizeaza:
Art. II. — (1) Proprietarii care isi achita integral cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari in termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi vor fi scutiti de la plata penalitatilor generate de suma restanta cu titlu de baza. Prin cotele de contributie la cheltuielile asociatiilor de proprietari se intelege datoria cu titlu de baza fara suma rezultata din penalitati.

Am subliniat "achita integral" pentru a fi atenti la acesata. Eu ca reprezentant al asociatiei, sunt de acord cu aplicarea acestor prevederi, avand in vedere ca, de obicei, proprietarii devin restantieri de nevoie, din lipsa banilor si nu din reavointa.
Dar odata cu operatiunea de aplicare a acestei prevederi as incheia si o intelegere scrisa cu proprietarul. Prin aceasta as prevedea, de comun acord, ca in cazul acumularii unor restante pe o perioada mai mare de 90 de zile (de exemplu), in urmatoarea perioada de 12 luni (conform legii), la penalizarile calculate noilor restante se adauga si vechile penalizari. Legea nu interzice si-asa se protejeaza ambele parti.
Luati-o ca pe o sugestie ce se poate aplica practic. Altfel, un restantier profesionist, achita acum restanta, i se anuleaza penalizarea si mai trece pe la asociatie peste 2 ani, ca poate cine stie, mai apare vreo lege care sa-i scuteasca de penalizari. Si pana atunci furnizorii sisteaza utilitatile pentru neplata debitelor si nu a penalizarilor, ca ce e rau se ia imediat, se invata repede de catre mai multi proprietari.
@eliza creanga
Nu va cunosc pe dv. si nici pe presedintele sau administratorul dv.
Un lucru stiu. In blocuri sunt restantieri de nevoie, profesionisti si miserupisti. Desi legea ii are in vedere numai pe cei de nevoie care, intre noi fie vorba, cand pun mana pe niste bani vin si mai achita din intretinere, fara a si-o lasa sa acumuleze penalizari in nestire, vor profita cu tupeu de aceasta inlesnire si profesionistii, dar si miserupistii. Acestia vor achita si apoi isi vor relua vechiul obicei cu ranjetul pe fata, in dispretul tuturor.

Pe de alta parte sunt oameni care pozeaza in nefericiti ai soartei, dar ei au venituri din surse necunoscute celorlalti vecini sau conducerii asociatiei, dar banuite. O simpla declaratie in fata notarului e "apa de ploaie", pe de o parte pentru ca asociatia nu are instrumente de verificare a declaratiei, iar pe de alta parte, daca sa zicem, la limita, s-ar descoperi ca acea declaratie este falsa, ar trebui sa se faca proces care sa dureze si care sa "scoata peri albi".

Am si spus ca in asociatie oamenii se cunosc oarecum mai bine si o "poza de nefericit al soartei" poate fi demontata de "bursa barfei de bloc", dar care, din pacate, nu poate fi probata si care de multe ori este si adevarata.

In foarte multe asociatii exista o retinere in a pune in practica legi care nu sunt intelese si asupra carora se mai asteapta ceva "instructiuni de folosire", din dorinta de a nu se gresi.

Sunt trei motive pentru care cei din conducerea asociatiei sunt foarte reticenti.
Dar cel mai important este ca aceasta lege loveste in bun-platnici si in conducerea asociatiilor care se vor vedea confruntati in acest an cu mari intarzieri la plata cotelor de intretinere pentru ca, nu-i asa(?) daca tot "ni se da, de ce sa nu luam"?
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la penalizari kommy kommy Buna ziua. Acum cu noua lege se pare ca sunt fel si fel de pareri atat din partea celor care ar trebui sa stie cat si din partea celor care isi dau cu ... (vezi toată discuția)
Legea 175 este aplicabila? ionescu teodosie ionescu teodosie Legea 175/2010 este aplicabila si retroactiv mai precis persoanelor cu dotorii istorice anterioare datei intrarii in vigoare a legii? Daca nu exista norme ... (vezi toată discuția)
Mai e valabil art 2 din legea 175/2010? paun rodica paun rodica mai e valabil art 2 din legea 175/2010 privind scutirea de la plata penalitati de intarziere? (vezi toată discuția)