avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Circulatia cu numere provizorii expirate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Circulatia cu numere provizorii expirate

Buna ziua. Am si eu o intrebare. Daca am avut permisul suspendat pe 90 de zile din cauza ca am umblat cu un autoturism cu placute de inregistrare expirate pot sa dau examen dupa o luna pentru ami recupera carnetul?
doresc raspuns cat mai repede daca se poate.
Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Diana Ramona , Alte profesii 19:56, 12 Septembrie 2010
Circulatia cu numere de inmatriculare provizorii este infractiune .Expirarea valabilitatii numerelor provizorii , duce la incadrarea faptei la art 85 al 1 din OUG 195/02 , intrucat se considera ca auto revine la starea initiala , deci neimatriculat . Numerele rosii dau drept de circulatie provizorie , nu ca si numerele definitive .
diana ramona a scris:

Circulatia cu numere de inmatriculare provizorii este infractiune .Expirarea valabilitatii numerelor provizorii , duce la incadrarea faptei la art 85 al 1 din OUG 195/02 , intrucat se considera ca auto revine la starea initiala , deci neimatriculat . Numerele rosii dau drept de circulatie provizorie , nu ca si numerele definitive .

Daca folosim acelas rationament fapta conducatorului de vehicul de a circula cu permisul de conducere expirat constituie infractiune. Ori situatia nu este asa. Conducerea unui autovehicul avand permisul de conducere expirat este contraventie si se sanctioneaza ca atare. Circulatia cu numere provizorii expirate este similara. Codul rutier nu are nicio prevedere in acest sens. De altfel, nu am intalnit niciun caz in care conducatorul auto a fost condamnat pentru ca circulat cu numere provizorii expirate. Dar am intalnit multe cazuri in care conducatorii auto au primit pentru aceasta abatere amenzi administrative care, dupa stiinta mea, nu este o sanctiune penala.
Nu exista aceasta infractiune dar totus celor care sunt prinsi cu numere expirate li se face dosar penal.Asta este justitia din romania.Si mai rau sunt incadrati si la numere false.
@rares85 - incadrarea la circulatie cu nr de inmatriculare fals este o aberatie . In practica eu nu m-am intalnit cu asa ceva .

@cioan - este adevarat ca ptr circulatia cu nr provizorii nu exista prevedere expresa , dar vorbim despre ceva provizoriu si nu definitiv . Cu toate astea , infractiunea nu este una de pericol din punctul meu de vedere .
Si , mai mult , cum spuneti dvs , ptr astfel de fapte se aplica amenzi administrative , care nu sunt sanctiuni penale , insa ... acestea se aplica doar in dosarele penale atunci cand fapta , desi exista , prezinta un pericol social redus , drept pt care se face aplicarea art 18 ind 1 c.pen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere suspendare permis auto neacordata... romulus1974 romulus1974 Buna ziua, am fost prins cu numere rosii expirate de o zi , nu mai conteaza a inceput tot calvarul parchet ,politie bla ,bla a sosit hotararea 300 ron amenda ... (vezi toată discuția)
Mi-a fost suspendat permisul auto pe 90 zile cum fac sa reduc la 30 de zile pentru ca este prima abatere OVYBUB OVYBUB mi-a fost suspendat permisul auto pe 90 zile, cum fac sa reduc pedeapsa pentru ca este prima abatere si cat poate fi redusa. motivul luarii permisului este ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis dupa dosar penal ionicafrancesca ionicafrancesca buna ziua! am condus in ianuarie 2014 cu numerele rosii expirate si mi s a intocmit dosar penal care s a solutionat acum (clasat fara nicio amenda), in ... (vezi toată discuția)