Am de partajat cu sotul un credit de nevoi personale, cu care am cumparat un teren. Intre timp valoarea terenului s-a dublat. Eu as vrea sa preiau acest credit in urma divortului pentru ca de fapt eu am garantat cu un ap al meu, dobandit inainte de casatorie. Intrebarea este: trebuie sa il despagubesc pe el cu jumatate din cat s-a achitat la rate plus cat? Plus jumatate din cresterea terenului la ora actuala? Sau jumatate din cresterea raportata la partea achitata de catre el? Poate cere vanzarea terenului, achitarea integrala a creditului si impartirea a ce ramane pe jumatate? Dar daca eu nu sunt de acord cu vanzarea? Repet ca avem un credit de nevoi pesonale, deci nu s-a precizat ca se va cumpara un teren cu acesta. Poate fi asta o problema, adica sa nu mai fie tratat terenul in stransa legatura cu creditul respectiv ci separat? Multumesc.
Dacă părţile nu se învoiesc, instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia şi creanţele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii.
În cazul în care împărţeala în natură a unui bun nu este posibilă sau ar cauza o scădere importantă a valorii acestuia ori i-ar modifica în mod păgubitor destinaţia economică, la cererea unuia dintre coproprietari, instanţa, prin încheiere, îi poate atribui provizoriu întregul bun. Dacă mai mulţi coproprietari cer să li se atribuie bunul, instanţa va ţine seama de criteriile prevăzute la art. 6739. Prin încheiere ea va stabili şi termenul în care coproprietarul căruia i s-a atribuit provizoriu bunul este obligat să depună sumele ce reprezintă cotele-părţi cuvenite celorlalţi coproprietari.
Multumesc de raspuns. Inteleg (si mi se pare normal) sa-mi despagubesc sotul cu partea care i se cuvine. Dar cat este aceasta parte? Se considera terenul ca fiind bun dobandit separat de credit? (avand in vedere ca imprumutul a fost de nevoi personale cu ipoteca pe alt bun imobil-al meu).
Bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune. Instanta va tine seama, in cazul unei cereri de partaj, de contributia fiecaruia adusa la achizitionarea bunurilor.
Cota fiecaruia va fi stabilita de catre instanta de judecata.
Partaj succesoral
ada4dey
Buna seara,
Am si eu o nelamurire:
Avem o mostenire la tara care consta in casa cu teren totalizand 2000 m si teren agricol 6000 m.Parintii au decedat.Am ... (vezi toată discuția)
Divort
Julia24
Buna ziua.
In cazul unui divort, cum se face partajul? Eu sunt casatorita de un an si jum. Eu doresc sa divortez pentru ca nu mai functioneaza deloc... Avem ... (vezi toată discuția)