avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut

Am avut un accident minor...o usoara tamponare,mentionez ca nu sunt victime....Mi`a iesit alcoolemia la probele de sange 1.20 si 1.05...Acu urmeaza sa ma prezint la tribunal...Am auzit ceva de indice 18.1...as putea sa cer si eu...mi se va acorda?
Deci dosarul dvs. a ajuns in instanta de judecata.Acum...depinde de mai multi factori.Art.18 indic.1 nu il aplica decat procurorul-amenda administrativa-deci nu mai vorbim.Depinde de completul de judecata,de ceea ce cere procurorul,de modul in care intelegeti sa va aparati...se poate aplica sanctiunea pedepsei inchisorii cu suspendarea executarii,dar va sfatuiesc totusi sa va angajati avocat.

andymaurul
Art 18 ind 1 se aplica atat de procuror cat si de instanta ;) .

Desi , din punctul meu de vedere si din practica judiciara , fapta dvs nu se incadreaza in prevederile acestui articol .
Asteptati-va ca instanta sa va condamne la o pedeapsa minima cu inchisoare cu suspendarea executarii , daca nu aveti antecedente penale si ati colaborat cu organele judiciare .
diana ramona a scris:

Art 18 ind 1 se aplica atat de procuror cat si de instanta ;) .

Desi , din punctul meu de vedere si din practica judiciara , fapta dvs nu se incadreaza in prevederile acestui articol .
Asteptati-va ca instanta sa va condamne la o pedeapsa minima cu inchisoare cu suspendarea executarii , daca nu aveti antecedente penale si ati colaborat cu organele judiciare .

Cunoasteti dvs.din practica judiciara un caz in care instanta a aplicat art.18 indic.1-desi potrivit textului de lege ar avea dreptul sa o faca?
In alta ordine de idei nu suntem noi cei care apreciem care va fi solutia magistratilor...

andymaurul

Acest drept este oferit de insasi textul disp. legale ale art 18 ind 1 cod pen .
In practica s-a intamplat ca instanta sa dispuna aplicarea amenzii administrative , facand aplicarea 18 ind 1 . Exista o gramada de decizii , inclusiv la Trib. Mun. Buc.
Insa userul , din punctul meu de vedere , nu cred ca va beneficia de aceasta "facilitate" .
Nu numai procurorul, ci si instanta poate hotari achitarea in temeiul art. 11 pct. 2 lit.a in referire la art.10 lit.b ind. 1 cod pr. pen si aplicarea unei amenzi administrative, numai ca...infractiunea ptr. care sunteti cercetat este din start o infractiune de pericol si astfel instantele nu pot aprecia o astfel de fapta ca fiind lipsita de pericol social sau ca avand un pericol social minim ptr. a face aplicarea dispozitiilor art. 18 ind.1 cod pr. pen.. veti primi o pedeapsa cu inchisoarea cu suspendarea conditionata a acesteia, daca indepliniti conditiile; de altfel, de la 0,8 la 1,2 e cale lunga...
avocat Cristina Popescu

Alte discuții în legătură

Se poate anula suspendarea? oltul oltul daca am 5 condamnari cu inchisoare cu suspendare iar la al 5lea proces primesc o amenda administrativa (cauza de nepedepsire) judecatorul poate sa anuleze ... (vezi toată discuția)
Delapidare cu prejudiciu de 10.000 lei- care pot fi consecintele? ContSters255057 ContSters255057 care pot fi consecintele cele mai grave a unei persoane care comite ,,delapidare ,, cu o dauna de 100mil lei vechi neavand posibilitate de a reanapoia bani si ... (vezi toată discuția)
Furt calificat n3lutzu_me n3lutzu_me am urmatorul caz: 2 indivizi fura 3animale de casa, si le vand, cumparatorul stie k sunt furate. prejudiciul 1 000 lei cei 2 sunt prinsi, pagubitul isi ... (vezi toată discuția)