avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Cetatenia unui etnic german plecat definitiv din tara ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Cetatenia unui etnic german plecat definitiv din tara in 1989

Speta......Un cetatean roman, de etnie germana (var primar cu mama mea), pleaca din tara, definitiv, cu intreaga sa familie, in Germania, in 1989.
La plecare a avut pasaport RSR......! La o prima venire in tara abia in 2005 s-a prezentat cu pasaport german, valabil 2000 - 2010, ce avea trecuta numai cetatenia germana si la solicitarea unor autoritati din tara n-a putut face dovada cetateniei romane, situatia raminind identica pina in 2006, cind decedeaza.
INTREBARE... 1) Cum pot afla daca la plecarea din 1989 a renuntat sau i s-a retras cetatenia romana (conform cu "obisnuintele" vremii) ?
2) Din ce an Germania accepta dubla cetatenie ?
3) In cazul existentei a dublei cetatenii,cum este evidentiata situatia asta pe pesaport ?
Cu speranta unui ajutor, multumesc celor ce-si vor pierde din timpul lor cu aceasta problema. Cu respect!
Cel mai recent răspuns: Danbv , utilizator 07:42, 22 Februarie 2011
Formulati cerere la Ministerul de Interne German ,prin intermediul Ambasadei Romaniei din Germania sau prin intermediul Ministerului de Externe Roman si solicitati relatii in acest sens
Descendentii persoanei respective - si presupun ca orice alta persoana care are un interes legitim - pot depune o cerere privind clarificarea cetateniei romane a defunctului la unul dintre consulatele romanesti acreditate in Germania. Se anexeaza copii ale actelor de stare civila, a ultimului pasaport romanesc (daca exista), copie a ultimului pasaport german; posibil sa se ceara si copie a certificatului de naturalizare sau a altui document care atesta data la care a dobandit cetatenia germana. [ link extern ]
Dubla cetatenie nu se evidentiaza in pasaport. O persoana care are dubla cetatenie poate avea doua pasapoarte, fiecare dintre ele dovedind cetatenia statului emitent.
Va multumesc pentru raspuns, desi destul de tirziu (din partea mea)......imi cer scuze pentru acest lucru....anumite oprelisti,m-au impiedicat sa intru la timp pe forum
Am aflat,deja,din partea germana,ca ruda mea a avut acte germane inca din 1990 si acum sint in asteptarea raspunsului "oficial".....a mers ,pina acum,totul nesperat de usor si rapid,cu "oficialitatile locale" germane.
O lista a renuntarilor/ridicarilor de cetatenie romana pe 1989 gasesc cumva la "arhivele statului" ??????? Si pentru 1990-91-92-93 (de data asta renuntari voluntare) se pot gasi tot la "arhive" ??
Cu respect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde pot citi lista cu etnicii germani de nationalitate romana care au plecat din tara in 1989 si care au renuntat sau li s-a retras cetatenia romana ??? Danbv Danbv Am avut o ruda,care in 1989,a plecat definitiv din tara,impreuna cu familia lui (la plecare avind pasaport romanesc). La un moment dat a revenit in tara si ... (vezi toată discuția)
Cetatenie germana, drepturi in calitate de angajat in germania Hmagda Hmagda Sunt o persoana care am un contract de munca incheiat in Germania cu o firma din Germania, contractul este pe perioada nedeterminata din 1997. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)