avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... OUG 58 - solutii pentru evitarea reconsiderarii ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

OUG 58 - solutii pentru evitarea reconsiderarii activitatii PFA ca dependenta

Problema:
Costel este unic angajat(8h/zi) si lucreaza ca si PFA numai pentru SRL-ul Y. SRL-ul Y e controlat tot de Costel. Ca PFA, Costel presteaza o alta activitate fata de cea ca angajat. Costel primeste salariul minim ca angajat si sume mari ca PFA (practic TOT profitul firmei e scos printr-un PFA). PFA e la norma de venit cu codul caen 7221(editare programe calculator).

Conform OUG 58 unele activitati independente pot fi reconsiderate ca dependente si atunci trebuie platite contributiile si de catre PFA(sunt procente din normal de venit deci sunt f mici si nu conteaza) si de catre SRL(procente din facturile platite care sunt f mari).

Cum poate factura PFA Costel in continuare sume f mari catre SRL-ul Y fara a fi reconsiderat dependent? (caz in care SRL-ul plateste contributiile, adica Costel pierde bani ca el il controleaza)
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:14, 22 Septembrie 2010
De ce nu lucreaza Costel doar ca PFA; poate sa inchida SRL-ul daca-i unicul angajat, deruleaza toata activitatea prin PFA (contractele dintre Y si celelalte firme le trece pe PFA).

Vezi ca trebuia sa-ti schimbi codul caen 7221 in 6201 cel mai probabil, nu te-au radiat astia din oficiu?!
Popu a scris:

...(contractele dintre Y si celelalte firme le trece pe PFA)...
Contractul(este unul singur) trebuie semnate ca SRL, nu se poate ca PFA.

Trebuie facut in contract intre PFA si SRL care sa nu fie activitate dependenta. Sau orice alta solutie. Sunt niste articole pe net, dar nimic clar : [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
vladonne, utilizator
Eu cred ca din faptul ca cel ce are PFA-ul este si administratorul SRL-ului (acelasi Costel)nu trebuie nimeni sa se zbata mult de la finante sa demonstreze ca folosesti chestia asta ca sa eviti plata taxelor pe SRL. Nu stiu cat e de in regula incasarea pe SRL cu redirectionare catre PFA pentru evitarea impozitului / contributiilor. Din 100.000 RON profit sa zicem la care ai datora obligatoriu 5.5% la sanatate, 16% impozit, reduci aplicarea cotelor la norma de venit.
Legat de activitate dependenta, contractul dintre PFA si SRL e dubios, semneaza Costel ca administrator al SRL-ului, semneaza tot Costel ca PFA. Poti sa zici ca Costel este subordonat lui Costel , te incadrezi in litera a) in ceea ce priveste reconsiderarea in activitate dependenta.
Eu doar imi dau cu parerea, cred ca cel mai sigur ar fi sa renunti la SRL, contractul ce-l are SRL-ul cu celelalte firme sa fie trecut pe PFA (desi ai spus ca asta nu se poate).
Opinia unui expert in domeniu e de asteptat/cautat riscurile ce decurg de aici sunt destul de mari dupa mine...
Popu a scris:
Eu cred ca din faptul ca cel ce are PFA-ul este si administratorul SRL-ului (acelasi Costel)...
Administratorii si asociatii sunt rude ale lui Costel.

Popu a scris:
Din 100.000 RON profit sa zicem la care ai ...
Suma maxima pe care PFA-ul o factureaza lunar este de 10.000RON(numai atunci cand nu se poate deduce nimic). Deci nu e o suma ireala pentru codul caen al acestuia.

Popu a scris:
Opinia unui expert in domeniu e de asteptat/cautat riscurile ce decurg de aici sunt destul de mari dupa mine...
Asteptam opinia expertului.
Nimeni nu doreste sa faca nimic riscant, ci doar sa adapteze cazul prezentat in contextul OUG58 - activitate dependenta. Sunt sigur ca solutii sunt.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
vladonne, utilizator
:offtopic:
si interventie moderator

Va anunt ca inchid subiectul.
Poate ca sunt solutii... dar "suna" a cauta metode de eludare a legii.
Multumesc pentru intelegere.
Daca gresesc... il voi redeschide - dar numai primind argumente puternice (prin mesaj privat).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

P.f.a. poate incheia cu srl contract individual de munca? sirbu maria b. sirbu maria b. Buna ziua, Va rog imi puteti spune daca un PFA, inregistrat cu un domeniu de activitate, poate incheia cu o alta societate un contract individual de munca ... (vezi toată discuția)
Srl subanchiriaza mai multor pfa Inoa2 Inoa2 Buna ziua ! Am un coafor (SRL) ,ce trbuie sa stiu daca vreau sa inchiriez posturile de lucru de coafor,manichiura si cosmetica mai multor PFA-uri.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Schema evaziune pfa ContSters166114 ContSters166114 Am intalnit un nou tip de evitare a platii taxelor si impozitelor in cadrul companiilor cu un numar suficient de mare de angajati: - lunar, un grup redus de ... (vezi toată discuția)