avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Schema evaziune PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Schema evaziune PFA

Am intalnit un nou tip de evitare a platii taxelor si impozitelor in cadrul companiilor cu un numar suficient de mare de angajati:
- lunar, un grup redus de angajati factureaza pe PFA sume foarte mari, acoperind practic si restul colegilor
- banii se scot cash de la banca si se inmaneaza colegilor efectiv, fara a mai trece prin vreo contabilitate, in virtutea faptului ca PFA este astfel creat incat poate dispune cum doreste de sumele incasate
- pentru a evita reconsiderarea ca activitate dependenta a primilor angajati PFA, luna urmatoare un nou grup de angajati reia procesul, samd

Intrebarile importante ar fi:
- este vorba de o infractiune la punctul 2, cel cu redistribuirea sumelor de bani intre angajati, sau este juridic acceptabil?
- ce riscuri exista pentru un PFA din schema in cazul unui control? Exista posibilitatea unor amenzi sau a solicitarii unor justificari referitoare la destinatia banilor redistribuiti?

Multumesc anticipat,
Un angajat ingrijorat de incalcarea legii.
Cel mai recent răspuns: ContSters160319 , utilizator 22:07, 6 Septembrie 2010
Totul este o prostie !
Bani la negru inseamna evaziune fiscala.
Nici nu trebuie sa fii foarte "tare" in instrumentarea dosarelor penale pentru a instrumenta un astfel de caz.

Orice activitate trebuie sa aiba in "spate" un text de lege, o baza legala, un document justificativ.
Totul incepe de la lege !
Astfel in orice activtitate economica vom porni de la:
- chiar de la Constitutie;
- Legea 31/1990 rep. - societatile comerciale sau OUG 44/2008 sau Legile speciale ale profesiilor liberale sau L8/1996 drepturile de autor si conexe etc;
- inregistrarea fiscala , OG 92/2003 codul de prcedura fiscala;
- evidenta contabila, L82/1991 rep - a contabilitatii, OMF 3055/2009; OMF 1040...
- impozitele si taxele aferente activitatilor L571/2003 - codul fiscal;
- Codul civil, CPC;
- Codul penal, CPP;
- Codul comercial;
- Codul muncii;
......................................

Orice actiune a unui operator economic, persoana juridica , fizica sau a oricarei entitati este reglementata, nimic nu este la voia intamplarii...


Solutiile minune (mai ales cele care circula pe internet) sunt la fel de eficiente ca panaceul universal in medicina !
Nu e vorba de bani la negru. Toti banii sunt albi. Ideea janbulane se bazeaza pe contracte indirecte.

Adica in loc ca o firma are 100 de angajati cu PFA, sa aiba doar 10 iar acestia 10 sa colaboreze cu ceilalti 90.
Pentru a demonta relatia de de dependenta intre firma si cei 10, acestia se pot schimba de la luna la luna.
Totodata sunt si in situatia de a realiza venituri ocazionale, care colaborate cu o carte de munca sunt scutite de taxe. Sau daca se platesc taxe acestea sunt limitate de plafonul maxim de 9180 lei.

La prima vedere suna bine. Practic e ilegal. E ca si cum ai avea angajati la negru, sau ai da bani la negru. Din datele contabile fiscul se va prinde imediat.
Oricum o firma serioasa nu va accepta sa lucreze intr-un astfel de mod incat risca amenzi uriase si chiar suspendarea activitatii.
Schema nu… sta in picioare, e absurda… si inutila.
Sa zicem ca SC are 90 angajati cu c.i.m. si 10 pfa… Se incaseaza sume mari pt pfa… aceste pfa ar trebui sa justifice, cumva, cheltuirea banilor… Sau… nu? :) Cum e “creat pfa” incat sa poata dispune cum doreste de bani? (sigur, nu trebuie sa raspundeti – pt ca nu e offshore).
In al doilea rand, pentru o asemenea schema este nevoie de indivizi in care “angajatorul” sa poata avea incredere oarba… Hai, sa zicem ca intalnim 2-3, dar cam atat…
In la 3-lea rand: cat de idiot poate fi un individ sa isi asume un asemenea risc?

Totusi, din expunere reiese ca toti cei care lucreaza pt acea SC sunt pfa… Si, oricat s-ar roti… tot dependenti vor arata la un moment dat… “Schema” e o cretinitate… Nu cred ca exista o asemenea “schema”… Sau ati omis unele amanunte: sunt si angajati doar cu c.i.m.? Sunt angajati cu c.i.m. si sunt si pfa?

“Un angajat ingrijorat de incalcarea legii”? Cu scuzele de rigoare – un asemenea angajat nu ar fi intrebat ce risca o pfa implicata in asemenea schema… ar fi reclamat, pur si simplu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
trope_doi, utilizator
trope_doi, cei ce sunt la norma de venit dispun de bani dupa cum vor, nu trebuie sa tina contabilitate ...

- pentru a evita reconsiderarea ca activitate dependenta a primilor angajati PFA, luna urmatoare un nou grup de angajati reia procesul, samd

Nu doar primirea banilor poate duce la reconsiderarea activitatii ca una dependenta. Puteti face ce scheme vreti, daca lucrati la sediul firmei e un motiv suficient sa fiti reconsiderati dependenti, toata schema nu-si are rostul...
Mai simplu / legal ar fi sa fiti platiti toti o data pe an, asta in masura in care aveti incredere in angajator, si banii sa va revin sa va revina in totalitate, sa nu-i mai "creditati" pe ceilalti angajati cu o parte din ei; creditarea asta e punctul slab, nefiind altceva decat plata la negru...
Poti chiar sa zici ca toata chestia e legala, sunt PFA, imi ajut cel mai bun prieten Georgel pina primeste si el banii, ii dau si lui niste bani,care mi-i returneaza cand ia si el banii. Daca asta o faceti voi de voi e ok. Daca exista insa o intelegere intre firma si PFA-urile X,Y, Z (nescrisa evident, cine-i atat de talamb incat sa ofere fiscului dovada clara de plata la gri / negru) suna a bani gri.
Poti sa-ti "creditezi" 1/2 prieteni, cand dai bani la 10 deja ar trebui sa-ti faci o IFN...
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
Popu, utilizator
Salut,

Multumesc pentru raspunsurile de pana acum. Sunt cateva amanunte care fac "schema" putin mai complexa:
- firma ce lucreaza cu persoanele in cauza nu le plateste direct ci printr-o a doua firma, pentru a evita chiar si clauze de genul "utilizarea sediului firmei" in reconsiderarea ca activitate dependenta
- PFA sunt la norma de venit si pot dispune de banii incasati in limita a 35.000 de euro fara sa justifice banii contabil
- referitor la increderea oarba, sa zicem ca exista un grad suficient de incredere deja stabilit
- apropo de idiotul care isi asuma un asemenea risc (ref comentariu @trope_doi) -> asta sunt eu, idiotul care incearca sa inteleaga care este riscul.

Schema nu este o fabulatie, ci este o masura de care m-am lovit personal si incerc sa decid daca este normal/corect sa accept asa ceva de la angajatori.

Referitor la raspunsul domnului avocat, apreciez trimiterile la textele de lege respective, sper insa sa pot primi si un raspuns mai concret privitor la incalcarea savarsita in acest scenariu.

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Septembrie 2010
ContSters166114, utilizator

Alte discuții în legătură

Evaziune prin pfa? mucea mucea Avem urmatorul caz: 1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3 2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Contract de munca intre pfa si terta persoana mociandor mociandor As vrea sa stiu daca s-a modificat legislatia si s-a aprobat , posibilitatea ca o persoana fizica autorizata sa poata sa faca angajari . (vezi toată discuția)