avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Schema evaziune PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Schema evaziune PFA

Am intalnit un nou tip de evitare a platii taxelor si impozitelor in cadrul companiilor cu un numar suficient de mare de angajati:
- lunar, un grup redus de angajati factureaza pe PFA sume foarte mari, acoperind practic si restul colegilor
- banii se scot cash de la banca si se inmaneaza colegilor efectiv, fara a mai trece prin vreo contabilitate, in virtutea faptului ca PFA este astfel creat incat poate dispune cum doreste de sumele incasate
- pentru a evita reconsiderarea ca activitate dependenta a primilor angajati PFA, luna urmatoare un nou grup de angajati reia procesul, samd

Intrebarile importante ar fi:
- este vorba de o infractiune la punctul 2, cel cu redistribuirea sumelor de bani intre angajati, sau este juridic acceptabil?
- ce riscuri exista pentru un PFA din schema in cazul unui control? Exista posibilitatea unor amenzi sau a solicitarii unor justificari referitoare la destinatia banilor redistribuiti?

Multumesc anticipat,
Un angajat ingrijorat de incalcarea legii.
Cel mai recent răspuns: ContSters160319 , utilizator 22:07, 6 Septembrie 2010
ursul a scris:

Atita timp cit se emite facturi (deci banii sunt scosi legal din SC) atunci nu se poate dovedi evaziunea fiscala pt. ca nu exista.

Tu chiar vorbesti serios ? Si munca la negru cum e dovedita ? =D>
Cand tu ai pe statele de plata 3 oameni si pentru tine muncesc 50, tot timpul prezenti in sediu, nu e nimic ilegal nu ?
Eu am inteles ca sunt platiti de firma Y pe PFA si sunt angajati ai firmei X. Deci lucreaza legal cu carte de munca la firma X, primesc bani pe PFA de la Y (ca sa evite dependenta). Legatura dintre firme poate fi punctul slab (un control tintit la ambele firme) sau limbutia unuia dintre cei implicati
Din cele expuse nu reiese ca ar fi munca la negru si nu reiese ca ar fi platiti de PFA. Ar fi chiar prosti sa faca acest lucru pt. ca atunci poate fi probata, nu munca la negru, ci evaziunea fiscala (sustragerea de la plata obligatiilor salariale si a impozitului pe venit). Atita timp cit exista CIM nu este munca la negru.
Banii incasati de PFA sunt returnati SC-ului pt. a face platile salariale. Nici prin cercetarea legaturii dintre firme nu se poate stabili si dovedi dependenta. Schema este foarte desteapta. Aplauze pt. cel care a conceput-o!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune prin pfa? mucea mucea Avem urmatorul caz: 1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3 2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Contract de munca intre pfa si terta persoana mociandor mociandor As vrea sa stiu daca s-a modificat legislatia si s-a aprobat , posibilitatea ca o persoana fizica autorizata sa poata sa faca angajari . (vezi toată discuția)