avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Schema evaziune PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Schema evaziune PFA

Am intalnit un nou tip de evitare a platii taxelor si impozitelor in cadrul companiilor cu un numar suficient de mare de angajati:
- lunar, un grup redus de angajati factureaza pe PFA sume foarte mari, acoperind practic si restul colegilor
- banii se scot cash de la banca si se inmaneaza colegilor efectiv, fara a mai trece prin vreo contabilitate, in virtutea faptului ca PFA este astfel creat incat poate dispune cum doreste de sumele incasate
- pentru a evita reconsiderarea ca activitate dependenta a primilor angajati PFA, luna urmatoare un nou grup de angajati reia procesul, samd

Intrebarile importante ar fi:
- este vorba de o infractiune la punctul 2, cel cu redistribuirea sumelor de bani intre angajati, sau este juridic acceptabil?
- ce riscuri exista pentru un PFA din schema in cazul unui control? Exista posibilitatea unor amenzi sau a solicitarii unor justificari referitoare la destinatia banilor redistribuiti?

Multumesc anticipat,
Un angajat ingrijorat de incalcarea legii.
Cel mai recent răspuns: ContSters160319 , utilizator 22:07, 6 Septembrie 2010
Riscul cel mai mare este sa va dati singuri de gol, prin postarea de aici. Daca fiscul e destul de iscusit iti gaseste IP-ul, adresa, firmele implicate ...
Fiscul nu este iscusit deloc. Daca ar fi fost, poate si-ar fi dat seama ca o sumedenie de firme din Romania folosesc PFA in loc de angajati ca sa evite anumite contributii. Cand colo...

Atentie! E o diferenta mare intre evitarea taxelor si evaziunea propriu zisa. Anumite taxe pot fi evitate legal, in timp ce alte feluri de evitare se transforma in fapte de evaziune.
Schema propusa mi se pare OK cu conditia ca angajatii cu CIM sa nu faca reclamatie la ITM daca li se incalca drepturile (stat de plata sau fluturas inexistent, contributii neplatite, salarii mai mici, etc)
PFA-ul poate dispune cum doreste de venitul brut.
Scema este buna si activitatea PFA nu poate fi reconsiderata. Pentru PFA nu exista nici un risc pt. ca nu comite nici o incalcare a legii.
Riscul PFA poate veni de la SC (sa nu-i plateasca prestatia intr-o luna).
SC trebuie sa fie atenta la relatia salariala cu angajatii cu CIM in rest totul este OK
Schema este la fel de ok ca situatia cand dai bani la negru. Trebuie doar un simplu angajat nemultumit si se poate genera un proces cu amenzi sau condamnari penale.
Asta se numeste din start evaziune fiscala iar pedepsele sunt destul de aspre.
Atita timp cit se emite facturi (deci banii sunt scosi legal din SC) atunci nu se poate dovedi evaziunea fiscala pt. ca nu exista.

Alte discuții în legătură

Evaziune prin pfa? mucea mucea Avem urmatorul caz: 1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3 2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Contract de munca intre pfa si terta persoana mociandor mociandor As vrea sa stiu daca s-a modificat legislatia si s-a aprobat , posibilitatea ca o persoana fizica autorizata sa poata sa faca angajari . (vezi toată discuția)