Buna ziua. O persoana figureaza in lista debitorilor CAS, cu o suma de plata de 850 ron, inclusiv penalitati. Totodata, pe siteul CAS a fost publicat TITLUL EXECUTORIU NR. 24 /13.08.2010, prin care suntem informati ca a expirat scadenţa/termenul de plată a/al obligaţiilor fiscale înscrise în INSTIINTAREA DE PLATA COLECTIVA nr.29/19.07.2010. Acest titlu executoriu a fost emis in în temeiul art. 141 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală. Am citit articolul si nu vad legatura cu acesta.Oricum, debitele exista, desi persoana figureaza la ANAF ca platitor, anual, al impozitelor pe venit din salariu. PFA avea de plata CAS in anii trecuti? Angajatorii care i-au dat salariu nu au retinut CAS la sursa? De unde apar debitele? Am solicitat si obtinut adeverinte de la AF, pentru sumele achitate ca impozit pe venitul din salarii pe anul 2008 si 2009, dar si veniturile din PFA autorizatia nr#####. Ma ajuta la ceva?Sunt cateva intrebari in text; daca cineva binevoieste sa-mi explice situatia si sa-mi dea o solutie, v-as fi recunoscator. Va multumesc.
Din ceea ce mentionati, respectiva persoana apare cu debit pentru venitul corespunzator activitatii PFA, nu ca salariat. Sunt doua categorii diferite de venituri pentru care se datoreaza impozite si taxe - venituri din salarii (pentru care angajatorul are obligatia de a retine si vira contributiile) si veniturile din activitatea PFA-ului (pentru care respectiva persoana trebuie sa achite contributiile). Iar contributia pentru asigurarile de sanatate se poate calcula retroactiv pentru 5 ani.
Multumesc, un raspuns competent. Acum imi amintesc ca cineva spunea ca dupa 5 ani, in caz de neachitare a debitelor, acestea sunt radiate. Este adevarat? Ma gandesc ca in acest termen de 5 ani se acumuleaza permanent si penalitati, ceea ce va duce in final la un sold destul de mare. Dupa 5 ani, acesta este radiat?
Altceva: pe siteul CAS este acest TITLU EXECUTORIU. Inseamna ca se demareaza procedura de exexutare silita a debitorilor?
Codul de procedura fiscala, prevede:
Art. 91 (1) Dreptul organului fiscal de a stabili obligaţii fiscale se prescrie în termen de 5 ani, cu excepţia cazului în care legea dispune altfel.
(2) Termenul de prescripţie a dreptului prevăzut la alin. (1) începe să curgă de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut creanţa fiscală potrivit art. 23, dacă legea nu dispune altfel.
Art. 131 (1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
In cazul expirarii termenului de 5 ani debitele nu mai pot fi urmarite.
Existenta titlului executoriu inseamna ca se declanseaza procedura de executare silita.