avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cetatenie sudeza pentru minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cetatenie sudeza pentru minor

Buna ziua,
Sunt mama unui copil in varsta de 14 ani, tatal sau fiind cetatean suedez. Sunt recasatorita si traim in Romania.
Tatal fetitei intentioneaza sa vina in tara pentru a depune in ambasada Sudiei actele necesare obtinerii cetateniei copilului.
Ma intereseaza sa stiu daca este posibil ca sa ii fie acordata cetatenia, iar in acest caz, daca copilul va trebui sa locuiasca in Suedia (si pentru cate luni pe an?).
Suntem obligati sa locuim in Suedia sau , avand in vedere ca fetita studiaza la un liceu de muzica, am putea locui mai departe in Romania in vederea finalizarii liceului.

In urma cu 7 ani, am fost cu tatal copilului in ambasada Suediei, urmand sa semnez un act oficial in care era mentionat ca eu, renunt de buna voie si nesilita de nimeni la cetatenia romana a copilului, in favoarea cetateniei sudeze.
Nu am semnat deoarece nu stiam ceea ce implica acel angajament.
Vreau sa stiu daca exista o alta cale(nu doresc sa renunt la cetatenia romana a copilului) pentru a obtine cetatenia suedeza a fetitei si daca da, asa cum am scris mai sus, care este cursul pe care va trebui sa il urmam.

Astept un raspuns din partea dumneavoastra
Va multumesc,
Milea

PS. Va rog sa ma ajutati sa iau legatura cu un avocat care sa ma poata ajuta in aceasta problema.
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2010
Milea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Milea , utilizator 11:44, 13 Septembrie 2010
Buna ziua.Va prezint mai jos cateva reglementari legale privind cetatenia suedeza" Dubla cetatenie nu este recunoscuta.
Exceptii: Copilul ce obtine o cetatenie straina ca urmare a nasterii sale in strainatate sau din parinti de nationalitati diferite dintre care una suedeza, pot mentine dubla cetatenie. Cu toate acestea, in cazul in care copilul a fost nascut in strainatate si nu a avut niciodata resedinta in Suedia, la implinirea varstei de 22 de ani, el va pierde cetatenia suedeza daca nu solicita in mod expres pastrarea acesteia.
Orice cetatean suedez poate avea dubla cetatenia atata vreme cat dubla cetatenie nu a fost obtinutaca urmare a unei dorinte constiente si voluntare de obtinere a cetateniei straine."
Buna dimineata,
Va multumesc pentru ajutorul dumneavoastra.

Fetita este nascuta in Romania, locuim in Romania.
Inteleg ca, avand unul din parinti cetatean suedez, copilul poate beneficia si de cetatenia suedeza si de cea romana.


"la implinirea varstei de 22 de ani, el va pierde cetatenia suedeza daca nu solicita in mod expres pastrarea acesteia. "
Sa inteleg ca fetita, prin nastere, beneficiaza si de cetatenia suedeza? Din cate am inteles eu de la tatal sau, ea are un numar personal in Suedia(personnbevis) dar, pentru a finaliza demersurile, trebuie aplicat si in ambasada Suediei de aici. Din ceea ce am citat mai sus, inteleg ca este suficient sa solicitam pastrarea acestei cetatenii.

Va multumesc
cerere de acordare a tutelei in instanta ati facut? v-ar scapa de multe alte pretentii pe care le-ar avea tatal natural asupra copilului.
Da, inca din anul 2000 am facut acest lucru. Dar, cred ca nu este indicat sa folosesc aceste drepturi in ambasada, acum cand intentionam sa obtinem cetatenia.Va referiti la eventualele neplaceri pe care le-as putea avea in cazul in care copilul ar pleca in Suedia? Ma ajuta in ambasada acest demers al meu facut in urma cu 10 ani?
Ieri am primit un formular in format pdf de la tatal coilului, care va trebui completat in vederea obtinerii cetateniei. Exista o rubrica in acest formular si va voi cita exact ce scrie in acea sectiune:

" Am înţeles că minorul ar putea pierde cetăţenia sa actuala în cazul în care devine un cetăţean suedez"

Eu sper sa nu se intample acest lucru, sa isi piarda cetatenia romana.

P.S Va rog sa imi spuneti, unde anume gasi o persoana/firma care sa ma poata indruma in ceea ce privesc pasii pe care trebuie sa ii facem .

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatenie Anca Bizaran Anca Bizaran Sunt cetatean roman si suedez si doresc sa renunt la cetatenia suedeza. Care este procedura pe care sa o urmez? Va multumesc. (vezi toată discuția)
Drepturile copilului lonelyheart lonelyheart Sunt cetatean roman, necasatorit, reintors in Romania. In urma unei relatii de concubinaj de 2 ani cu un cetatean suedez, va rezulta un copil la inceputul ... (vezi toată discuția)
Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)