avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in Austria
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in Austria

ma aflu in vizita la fratele meu in Graz, mai exact in apropiere: Unterpremstatten (vreo 5 km ). vineri, 10.09.2010, in jurul orei 13.30, fratele meu a luat masina mea sa mearga pana la firma unde lucreaza. de la el de acasa este o strada cu prioritate cu viteza maxima de 30 la ora. la vreo 700m aceasta strada se intersecteaza cu o strada care are la ambele capete STOP. la aceasta intersectie a avut accident cu o alta masina care nu a oprit la indicatorul STOP. soferul acestei masini, un austriac, sustine ca el a oprit la STOP, s-a asigurat si apoi a plecat, iar din stanga (drum cu prioritate) a venit o masina cu viteza 80-90 la ora si l-a lovit. fratele meu sustine ca n-a avut viteza, poate vreo 35-40 la ora si austriacul pur si simplu o intrat in intersectie direct in fata lui . dupa impact airbagul de l-a masina n-a iesit, lucru specificat si de politisti veniti la fata locului. politistii aici nu iau decizii la un accident, doar fac constatari si poze, decizia o ia firma de asigurare. mie mi-au luat cartea verde. in austria asigurarea si talonul sunt acela lucru, lui nu i-a luat nimic, doar mi-a dat mie datele de asigurare a lui. am sunat la firma de asigurari (Generali) si find vineri dupamasa, la biroul din Viena n-a raspuns nimeni, iar la cel din Deva m-a purtat cu vb sa sun la Viena sau sa sun luni dimineata, si de ce n-am copie dupa asigurarea lui. soferul austriac care n-a stat la STOP sustine ca nu-i vina lui, deoarece fratele meu a avut viteza si el e de vina. masina, find Peugeot 307CC , toata fata e din fibra. aceasta e sparta inclusiv radiatorul, nu se poate circula cu masina si deci nu am cu ce merge acasa. astept ca luni sa vad ce rezolv la asigurare. intrebarile mele sunt:
Cine e vinovatul? fratele meu are vreo vina?
Daca soferul austriac nu-si recunoaste vina, ce pot face? pot cumva sa-l dau in judecata ca nu recunoaste ca din vina lui eu nu am cu ce merge acasa si trebuie sa stau aici pana rezolva problema asigurarile? am auzit ca dureaza daca soferii nu se inteleg.
Cel mai recent răspuns: alexandru78 , utilizator 10:28, 15 Septembrie 2010
Dupa cum ati descris modul de producere a accidentului este clar ca fratele dvs nu este vinovat de producerea accidentului. Are insa nesansa de a fi roman.
Conducatorul auto austriac avea indicatorul rutier "STOP" la care avea obligatia de a opri, de a se asigura, de a ceda trecerea autovehiculelor ce circulau din partea dreapta si stanga si apoi se intre in intersectie.
Daca intr-adevar a circulat cu o viteza superioara celei legale poate fi sanctionat pentru aceasta fapta. Nu cunosc ce prevede Codul rutier austriac in acest sens. Dar depasirea vitezei legale trebuie constatata cu un aparat radar.
fratele meu a intrat cu fata masinii in roata din fata a masinii austriacului, apoi masina acestuia a fost frecata pe toata lungimea ei, iar masina mea a fost intoarsa vreun metru pe sensul invers de mers. parerea mea este ca avea ceva viteza si austriacu, alfel nu se intampla asa si normal daca statea la STOP si se punea in miscare n-ar fi trebuit sa se intample asa. am poze de la locul accidentului, asa cum arau asezate masinile inclusiv poze facute de politie.
am fost la asig. austriacului, acestia au trimis un expert de a vazut masina. a constatat ca partea din fata este deplasata de la dreapta la stanga si ca trebuia o oarecare forta pt asta. cam greu se poate face asa de la o masina care pleaca de pe loc (cum a declarat austriacu ca a stat la stop si apoi a plecat) a verificat tot la masina: km, data exacta de fabricatie (care de fapt nu scrie pe actele din romania), a facut poze si a notat tot ce este distrus. la plecare mi-a spus ca acum urmeaza sa decida cei de la asig si in decurs de o saptamana imi dau raspunsul. dureaza cam mult, dar sper ca asta sa fie singura problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de masina, soldat cu moartea victimei (pieton) ranjix ranjix Din pacate am ezitat mult sa deschid subiectul, e usor prea personal. Acum doi ani, o persoana foarte apropiata mie a fost ucisa de un autoturism, intr-o ... (vezi toată discuția)
Constatare nedreapta sau cu interes? Otila Otila Buna ziua, Fiind si eu implicata, din nefericire, intr-un eveniment rutier..primul...din 8 ani de condus....as dori o parere cat mai realista si ... (vezi toată discuția)
Lovit din spate si gasit vinovat de producerea accidentului. happyface happyface Cu 2 luni in urma am fost implicat intr-un bizar accident rutier fiind lovit din spate .In momentul impactului ma aflam pe acelasi sens de mers cu cel care m-a ... (vezi toată discuția)