avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Servitute de trecere - ce înseamnã \"cale publicã\"
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Servitute de trecere - ce înseamnã "cale publicã"

Conform art 616 din Codul Civil "Proprietarul al cãrui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la calea publicã, poate reclama o trecere pe locul vecinului "
Ce se înțelege prin "calea publică"? Trebuie să fie un drum de acces reglementat ca atare (alee, stradă, drum județean etc. ) sau este suficient să se învecineze cu domeniul public?
Într-un caz concret : poate cere drum de servitute o persoană care cumpără un teren învecinat pe o latură cu o altă proprietate a sa și pe o altă latură cu domeniul public (teren viran)?
Cel mai recent răspuns: Doncean , utilizator 21:56, 12 Septembrie 2010
Trebuie vazut in concret.Ideea este ca locul celui care reclama dreptul de trecere trebuie sa fie infundat de la sine, adica nu proprietarul sa fi facut anumite amenajari in asa fel incat sa nu mai aibe acces la calea publica care inseamna sigur , un drum public... o strada de exemplu.
are acest drept sa ceara.
Situația este așa [ link extern ]
Cumpărătorul deține deja o suprafață, vrea să se extindă prin cumpărarea terenului T1 și dorește servitute către drumul de acces. Din moment ce este proprietarul unui teren pe care are și construcții nu implică că are acces la el?
Caz concret

Inainte de colectivizare, o persoana X a impartit gradina primita de la tatal sau (1927) celor doi fii. Gradina sub forma literei L, la extremitati da in doua drumuri comunale perpendiculare. Intr-un capat al gradinii a facut gospodarie fratele, iar celalalt capat a ramas liber, deoarece al doilea frate avea gospodaria in alta parte. Dupa colectivizare, o parte din capatul liber al gradinii - cel de la drum - este dat unei familii pentru asezarea locuintei. Dupa revolutie, proprietarul de drept ramane cu gradina infundata si nu are drum de acces, cel putin pe unde sa scoata recolta. Fratele nu-i da voie, cel care a construit casa pe capatul liber doreste, dar nu are pe unde. Problema a ramas nerezolvata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de servitute mitilias mitilias buna ziua!ma poate ajuta cineva?!pe scurt....mama a vandut apartamentul si a cumparat o casa amarata fara utilitati in speranta ca va scapa de cheltuielile de ... (vezi toată discuția)
Cumparare procent din drum de servitute mariusrous mariusrous Buna ziua , am cumparat acum 1 luna un teren intravilan fara drum de servitute.Noroc ca ma invecinez cu un drum de servitute lat de 4 metri al proprietarilor ... (vezi toată discuția)
Cale de acces mihai32 mihai32 Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa ... (vezi toată discuția)