avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de servitute

buna ziua!ma poate ajuta cineva?!pe scurt....mama a vandut apartamentul si a cumparat o casa amarata fara utilitati in speranta ca va scapa de cheltuielile de la bloc...casa in 1996 momentul constructiei avea iesire la un drum betonat ce ducea spre o baza sportiva...dupa cativa ani insa cineva a cumparat baza sportiva si a daramat gardurile in locul lor punand garduri din beton de 3 m,blocand calea de acces, apoi cu buldozerele a scos tot drumul de beton .oamenii ieseau prin alta parte ,pe un teren viran pana in asfalt.dupa cativa ani a venit primaria si ia obligat sa incheie contract de inchiriere pt cale de acces-400miivechi.ei n-au platit,lea platit mama cand a cumparat...in 1998 sa facut -700mii,apr.2009-2mil,iulie2009-1553ron...mama nu a vrut sa semneze acel contract ,si primaria a dato in judecata pt ,,imbogatire fara justa cauza'',obligarea ei la plata chiriei si penalitatilor desi nu a semnat nici un contract...suprafata inchiriata este de 218mp impartita la 3 case,deci 73mp fiecare casa reprezentand doar cale de acces......ceilalti platesc 2mil pt.contract inch. teren agricol...cand a cuparat mama fost sfatuitade cei de la primarie sa treaca toate pe numele ei, pt. impozite si taxe,deci si contractul de inchiriere pt teren agicol (drumul),insa la semnat i-au dat inch. pt teren curti-constructii , si nu la semnat...acum este purtata prin procese(urmatorul 04.06.10)ea fiind pensionata pe caz de boala cu o pensie 350ron....cel care a scos drumul a vrut sa ridice un cartier de vile, are strada asfaltata cu trotuare pana la teren;langa noi sunt cateva depozite lor li-sa facut strada asfaltata, intre casa si bloc e o suprafata mare folosita de locatarii blocului pt gradini si parcari--pt toate acestea nimeni nu plateste nimic...nu ma intereseaza ce fac ceilalti ,insa mama vrea doar o carare pe care sa poata iesi din casa,terenul exista este nefolosit,dar nu poate sa plateasca ,pensia ajunge doar pt taxe si imp....poate cineva sa ma ajute???trimit mai multe detalii???are vreo sansa sa scape de aceasta taxa?va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: mitilias , utilizator 01:16, 14 Decembrie 2011
Ideea este ca mama dvs are dreptul sa ceara o servitute de trecere de la unul din proprietarii terenului cu care se invecineaza, inclusiv de la primarie (daca terenul respectiv se afla in proprietatea primariei).
Servitutea de trecere trebuie astfel stabilita incat sa fie pe traseul cel mai scurt si sa nu fie prea impovaratoare pentru cel care este obligat sa suporte trecerea.
Mai mult, pentru stabilirea unei servituri de trecere se impune ca terenul proprietatea mamei dvs sa constutuie un loc infundat, adica sa nu aibe iesire la drumul public.
Nu am inteles foarte bine daca mama dvs a incheiat sau nu un contract de inchiriere cu primaria pentru terenul viran.
Daca nu s-a incheiat un contract, primaria nu are cum sa solicite vreo suma de bani.
Dar daca, mama dvs, singura sau impreuna cu alte persoane, au folosit terenul viran de care faceti vorbire, si in alt scop decat acela de cale de acces, primaria poate sa solicite despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului.
Av. Mihai Vaduva
domnule av. vaduva mihai , va multumesc ca mi-ati dat curaj,si m-ati facut sa sper ca voi rezolva problema... primaria avea facut un contract cu noi , pe care scria ca terenul serveste drept cale de acces....insa la beneficiar nu era semnat de nimeni!!!noi nu am platit banii sau adunat + penalizari, sa facut o suma destul de mare....am scos de pe net o copie a legii , loc infundat , cale de acces , drum de servitute...sa dus mama in audienta , si foarte greu sau convins si nea sters toate datoriile....procesele au durat pana in vara acestui an...insa am reusit ...va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere - ce înseamnã "cale publicã" adrian_i adrian_i Conform art 616 din Codul Civil \"Proprietarul al cãrui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la [b]calea publicã[/b], poate reclama o ... (vezi toată discuția)
Drept de servitute cand exista deja drum de exploatare liviu783 liviu783 Buna ziua! De curand am devenit parat intr-un proces in care, printre altele, reclamantul solicita drum de servitute pe terenul detinut de mine. V-as fi ... (vezi toată discuția)
Drum pe proprietate privata ramonapriz ramonapriz Buna seara.As avea si eu o nedumeri si as dori sa va cer sfatul. Am un teren si am inceput sa imi fac o casa (deoc numai fundatia..) Dar ca sa ajung la terenul ... (vezi toată discuția)