avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de servitute cand exista deja drum de exploatare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de servitute cand exista deja drum de exploatare

Buna ziua!

De curand am devenit parat intr-un proces in care, printre altele, reclamantul solicita drum de servitute pe terenul detinut de mine. V-as fi recunoscator pentru orice opinie sau ajutor.

Terenurile care fac obiectul procesului formau in urma cu 15 ani un singur teren, cu o lungime de 150 m si o latime de 10 m. Terenul (intravilan) este delimitat la nord si sud (pe laturile de 150 m) de alte 2 terenuri private, iar pe laturile de 10 m de o strada publica si asfaltata (la est), respectiv un drum care in 2008 era desemnat intr-un plan cadastral drept drum de exploatare (la vest). Acest drum de exploatare nu este asfaltat, dar este folosit si de alti proprietari care au iesirea in acest drum, precum si de alti oameni care merg sa munceasca terenurile aflate ceva mai departe pe acest drum. Distanta de la acest teren la drumul public asfaltat este de aproximativ 150 m.

Acum 15 ani, acest teren a fost impartit in 2, reclamantul din proces dobandind un teren cu o lungime de 50 m, iar eu restul terenului, cu o lungime de 100 m.

La scurt timp dupa, reclamantul a primit o autorizatie de constructie pentru o casa pe terenul sau, in acte specificandu-se ca accesul se va face prin drumul de exploatare de care v-am povestit. Constructia a fost finalizata, oamenii s-au mutat in casa si totul a fost in regula pana anul acesta.

Acum, la mai bine de 10 ani dupa, am fost chemat in judecata pentru obtinerea unui drept de servitute prin curtea mea. Motivarea este ca drumul de exploatare la care are el acces este impracticabil pentru salvare, pompieri sau alte vehicule, fapt complet fals (am reusit fara probleme sa ajung la casa lui in timpul unei ploi serioase ce dura de peste 24 de ore, cu o masina mica; la fel si un alt vecin de pe acel drum cu care s-a intamplat sa ma intalnesc).

Croirea unui drum prin curtea mea ar implica daramarea unor adaposturi pentru animale, taiarea unor copaci si tasarea pamantului.

Parerea mea este ca el doreste sa vanda aceasta casa si se gandeste cumva ca un drum de servitute prin curtea vecinului ar putea creste valoarea imobilului.

Cam aceasta este situatia si v-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o opinie in privinta a 2 intrebari:

1. Ce sanse de castig credeti ca are vecinul?
2. Este posibil sa fac o cerere la primarie pentru a declara un drum de exploatare ca fiind strada publica si/sau sa cer asfaltarea sau pietruirea acestui drum?

Va multumesc foarte mult!

Cel mai recent răspuns: liviu783 , utilizator 16:16, 8 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
După cum povestiți, fondul (terenul) vecinului nu pare a fi înfundat/lipsit de acces la calea publică.
Pare că reclamantul cere stabilirea unui drept de trecere asupra fondului dvs. fiindcă ar fi ... de preferat (din te miri ce pricini) față de propria cale de acces. (care ar necesita oareșce cheltuieli).
Dacă are ieșire la calea publică pe un drum care, în anumite împrejurări este impracticabil, dar poate deveni practicabil, cu unele amenajări si oarecare cheltuieli (ale lui, nu ale dvs.), atunci nu se considera loc înfundat.
Ar fi preferabil să vă apărați angajând un avocat.
Multumesc foarte mult pentru raspuns! Intre timp am luat legatura cu Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, de unde mi s-a confirmat ca drumul respectiv nu este cadastrat. Momentan astept raspuns de la primarie pentru a afla care sunt pasii urmatori in vederea cadastrarii drumului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unirea servitutilor? artemys artemys Buna ziua, Ma confrunt cu o problema si am nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am un drept se servitute pe terenul surorii mele ( drum de 3.3 m). Vecinul de ... (vezi toată discuția)
Servitute dorel13 dorel13 Acum 13 ani, trei persoane au cumparat cate un teren de 300mp fiecareunul langa altul, cu iesire la o cale de acces, cale de acces pe care au cumparata in ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere - ce înseamnã "cale publicã" adrian_i adrian_i Conform art 616 din Codul Civil \"Proprietarul al cãrui loc este înfundat, care nu are nici o iesire la [b]calea publicã[/b], poate reclama o ... (vezi toată discuția)