avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

servitute

Acum 13 ani, trei persoane au cumparat cate un teren de 300mp fiecareunul langa altul, cu iesire la o cale de acces, cale de acces pe care au cumparata in indiviziune. Deci, din calea de acces se intra la unul dintre proprietari , apoi din curtea lui in curtea celi de-al trteilea, deci, cele 3 terenuri sunt lipite unul de altul. Pe lungimea acestor trei terenuri, a cumparat un teren (lipit de cele 3), de 2000mp o alta persoana, care la randu-i a cumparat si calea de acces aferenta terenului sau. Ei bine, ca primii trei sa mearga la calea lor de acces, trebuie sa treaca pe calea de acces al ultimului cumparator. Deci, cei patru au practic aceeasi cale de acces.calea de acces se infunda, se infunda si drumul care duce pana la calea de acces. Acum vine problema mare: Un al 5-lea cumparator, cumpara 300 mp in continuarea primilor 3, si foloseste timp de 10 ani ca si cale de acces curtea celui cu 2000 mp. Asa s-au inteles, au facut si hartie la notar. Acum cel cu 20000 de mp nu mai vrea sa-l lase pe ultimul cumparator sa treaca si acesta, ii da in judecata si pe cei 3 si pe cel cu 2000 mp , ca sa ii dea voie pe acea cale de acces. Adica, sa treaca prin curtile la cei 3 care au cate 300mp fiecare, dar nu vrea numai trecere pietonala, vrea si drum pt. masina.Dupa ce ca au doar 300 mp, sa-i mai dea si sa faca drum.....si dupa atatia ani......ce parere aveti? Ce trebuie sa faca cei 3? Dar cel cu 2000mp, nu ar trebui sa dea si el 1mm, 1 cm, 1 m pe lungimea terenului, adica pe partea unde este vecin cu terenurile celor trei? Sau, nu cumva ultimul cumparator are dreptul sa circule in continuare prin curtea celui cu 2000 mp ca au trecut 10 ani de cand foloseste acel drum?#-o
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 07:34, 4 Ianuarie 2017
Conform art. 617 din noul cod civil ,dreptul de trecere - servitute - prevede:
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
(2) Trecerea trebuie să se facă în condiţii de natură să aducă o minimă stânjenire exercitării dreptului de proprietate asupra fondului ce are acces la calea publică; în cazul în care mai multe fonduri vecine au acces la calea publică, trecerea se va face pe fondul căruia i s-ar aduce cele mai puţine prejudicii.
(3) Dreptul de trecere este imprescriptibil. El se stinge în momentul în care fondul dominant dobândeşte un alt acces la calea publică.

Detalii gasiti : [ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de trecere Marian2901 Marian2901 Buna ziua, acum doi ani am cumparat o propietate in Clinceni de la o doamna stabilita in SUA Am cumparat casa si 1211 mp teren. Initial doamna a avut 3500 mp ... (vezi toată discuția)
Reglementare drum de acces bmarian66 bmarian66 buna ziua. am cumparat in 2007 o casa cu terenul aferent in buzau. constructorul a avut un lot mare, l-a dezmembrat, a facut 4 case si a ramas un lot cam de ... (vezi toată discuția)
Cale de acces mihai32 mihai32 Am un teren cu deschidere la sosea de 21ml din care am vandut o parcela de 330mp situata in partea din spate a terenului fiind obligat la momentul vanzarii sa ... (vezi toată discuția)