Buna ziua,
acum doi ani am cumparat o propietate in Clinceni de la o doamna stabilita in SUA Am cumparat casa si 1211 mp teren. Initial doamna a avut 3500 mp teren din care a vandut in spatele casei cumparate de mine 600 mp varului sau cu drept de trecere nu servitude (drept de trecere) pe o latime de 4m si o lungime de 159 ml. Din ce I-a ramas a dezmembrat in trei 1211 mp am cumparat eu, 1340 mp in spatele terenului de 600 mp al varului si o fasie de 349 mp pe langa casa mea si pana la terenul din spate. Acesta apare in CF teren curti, constructii. Inter timp am achizitionat si aceasta fasie de 349 mp si terenul din spate de 1340 mp.
Vecina, sotia varului doamnei de la care am cumparat vrea acum sa-i dau voie sa treaca exact pe cei 4 m pe langa gard desi eu cand m-am mutat I-am dat cheie de la porti sa intre prin curte pe la mine ca nu exista poarta in coltul gardului pe unde vrea dansa sa treaca. daca as face poarta prin coltul gardului ar trebui sa dfrisez 5 pomi mari sa treaca ea pe acolo. cand aveam antecontractul de vanzare pentru acea fasie de drum ea s-a apucat sa defriseze niste poni de langa gard desi mai mentionez o data ca nu este propietara in acte pe acea fasie de drum, care nici nu este drum este tot un teren. Dupa acest incident am hotarat sa nu o mai las sa treaca pe la noi prin curte si sa treaca pe unde a trecut timp de 10 ani pe un drum de servitude privat aflat langa terenul meu. Intrebarea este cum ma poate oblige sa-i dau drept sa treaca pe 4 m cand intre casa si gard sunt doar 3 si un pic dar eu trec cu masina pe acolo. Tot ea vrea sa imi fac gard intre terenul mare pe care este construita casa si fasia de teren de langa ambele propietati fiind ale mele si sunt alaturate. In extrasul de Cf eu apar propietar si nu am nici o servitute sau sarcina grevata. In extrasul dansei de Cf apar doar cei 600 mp fara nimic altceva.
Pentru avocat(i) accesati sectiunea Consultanti sau siteul baroului din zona dvs.
Cat priveste intrebarea, este destul de neclar formulata (si presupune si cateva detalii si lamuriri), insa una peste alta, daca exista deja o cale de acces spre fondul vecinului (asa zisul fond dominant), cel putin teoretic, acesta nu va poate obliga sa-i mai cedati si dvs o alta cale de acces. A se vedea art.617 Cod civil: Articolul 617 - Dreptul de trecere
(1) Proprietarul fondului care este lipsit de acces la calea publică are dreptul să i să permită trecerea pe fondul vecinului său pentru exploatarea fondului propriu.
Desigur, valorificarea drepturilor subiective si apararile se fac in instanta pe baza unor norme de procedura care, nerespectate sau ignorate, pot duce foarte usor la pierderea procesului, adica chiar daca dreptul material este in favoarea unei parti asta nu inseamna ca automat acea parte va castiga.
Servitute
dorel13
Acum 13 ani, trei persoane au cumparat cate un teren de 300mp fiecareunul langa altul, cu iesire la o cale de acces, cale de acces pe care au cumparata in ... (vezi toată discuția)
E posibil?
lucica3
am cumparat un teren cu o cladire fara sarcini sau servituti in 2011. Vecinul meu a cumparat terenul vecin cu un imobil in 2016.In cartea lui funciara scrie ... (vezi toată discuția)
Drum de servitute
gabitzul
Va salut
Am achizitionat 12 ani in urma un teren de 300 mp . Terenul cumparat facea parte dintr-un teren mai mare (format din 4 parcele de cate 300mp ... (vezi toată discuția)