avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare copil minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare copil minor

Buna ziua! Mama mea vrea sa faca contract de vanzare cumparare pentru un apartament pe numele fiicei mele minore (are 9 luni). Nu stim cum sa procedam. Un notar ne-a spus sa facem mai intai un contract de donatie fiicei noastre ( sa-i donam banii reprezentand pretul apartamentului) si apoi contract de vanzare cumparare pe numele fiicei noastre. Exista si alta cale?
Cel mai recent răspuns: tan , utilizator 13:28, 19 Mai 2010
Pueteti incerca un contract de vanzare - cumparare pe numele fetei dvs. dar sa se prevada ca persoanele care platesc sunt parintii fetei - institutia stipulatiei pentru altul.

Sau puteti incerca un contract de vanzare - cumparare in favoarea fetitei cu clauza de intretinere in favoarea parintilor dvs. Parintii fetitei se obliga sa asigure intretinerea bunicilor pana cand fetita implineste 18 sau orice alta varsta doriti.
Buna ziua! Parintii mei doresc ca in contractul de vanzare-cumparare pentru fiica noastra sa fie prevazuta clauza de uzufruct viager ( ei doresc ca in timpul vietii sa locuiasca in acest apartament). De la notariat ni s-a spus sa ne adresam primariei si sa depunem un dosar care sa contina urmatoarele acte:
Incuviintarea cumpararii/donatiei unui bun pe numele unui minor/interzis
• Copii de pe actele de stare civila ale minorului/interzisului;
• Dovada domiciliului minorului/interzisului;
• Copii de pe actele de proprietate ale bunului ce urmeaza a fi cumparat/donat;
• Cererea parintilor/tutorelui, prin care se solicita incuviintarea cumpararii/donatiei, care vor prezenta si buletinul/cartea de identitate;
• O persoana cu buletinul/cartea de identitate, care va fi numita curator pentru reprezentarea/asistarea minorului/interzisului la perfectarea actului de vanzare-cumparare/donatie
Mama mea doreste ca acest apartament sa-i apartina fiicei mele si sa nu existe vreo cale de atac . Am un frate major care nu se opune acestui contract.
Procedura ni se pare absurda si complicata, nu stim daca exista si alta cale.
Nu, procedura nu e absurda...

Un copil de 9 luni este lipsit de capacitate de exercitiu. Actele sale de dispozitie trebuie incheiate de ocrotitorul sau legal si cu incuviintarea autoritatii tutelare (primarie)...

Ia ganditi-va si invers... ce ar fi daca pe la vreo 5 ani .. copilul proprietar ar vrea sa schimbe casa pe care a primit-o pe ... o colectie de abtibilduri ... Nu devine interesant faptul ca nu poate sa faca astfel de acte fara incuviintarea celor de mai sus?

Ii trebuie si un curator pentru ca intre dvs. si copil se pot naste conflicte de interese, dvs. fiind succesibil al parintilor dvs... Si ce alceva este aceasta miscare decat o incercare de a ocoli dispozitiile legale din materie suuccesorala... adica o dezmostenire a dvs. si a fratelui... Pai, doriti sa fie si foare la ureche?

O vanzare cu rezerva uzufructului este prezumata de lege ca fiind o donatie.... Iar fratele nu poate sa faca un act de renuntare la drepturile succesorale ce i-ar reveni la moartea parintilor pentru ca e NULA...

Problema ar trebui discutata mai pe larg... si cel putin la acesta ora .... trebuie sa ies pe usa... repede.
Buna ziua,

Sunt in plin proces de achizitionare a unui apartament, dar am remarcat ca actualul proprietar a achizitionat locuinta (semnat actul de vanzare-cumparare) in timp ce era minor. Acest lucru s-a intamplat inainte de '89.

Este vreo problema juridica legata de acel act? Pot merge mai departe cu tranzactia fara sa am surprize mai tarziu?

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ... BarbuViorica BarbuViorica Eu impreuna cu sotul detinem un apartament proprietate personala ,avem 2 copii ,o fata si un baiat. Eu am mostenit un apartament de la parinti si fiul meu este ... (vezi toată discuția)
Procurator de fonduri intr-un contract de vanzare cumparare fantezism fantezism Sotul meu este procurator de fonduri intr-un contract de vanzare-cumparare al unui apartament pentru nepotul sau minor.A dorit uterior sa-si inscrie un drept ... (vezi toată discuția)
Casa cumparata Georgia_cs Georgia_cs Buna seara, As vrea sa stiu daca pot cumpara o casa pe numele fiicei mele, minora. Daca da, in ce conditii? Multumesc! (vezi toată discuția)