avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procurator de fonduri intr-un contract de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procurator de fonduri intr-un contract de vanzare cumparare

Sotul meu este procurator de fonduri intr-un contract de vanzare-cumparare al unui apartament pentru nepotul sau minor.A dorit uterior sa-si inscrie un drept de uzufruct,dar notarul a spus ca nu se poate.Care sunt drepturile procuratorului de fonduri si care este natura acestei donatii?
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
fantezism, utilizator
Cel mai recent răspuns: fantezism , utilizator 11:09, 27 Octombrie 2009
Procuratorul de fonduri este un donator care doneaza cumparatorului unui bun fondurile necesare achizitionarii respectivului bun.
Bunul dobandit de cumparator nu este niciun moment in patrimoniul procuratorului de fonduri, astfel incat acesta nu isi poate rezerva vreun drept reala asupra bunului.
O asemenea posibilitate ar fi existat in 2 situatii:
1. procuratorul de fonduri ar fi achizitionat personal bunul, care intra in patrimoniul sau, si atunci l-ar fi putut dona cumparatorului rezervandu-si prin actul de donatie un drept de uzufruct asupra bunului; sau
2. procuratorul de fonduri ar fi incheiat un contract separat de donatie cu cumparatorul, in care se prevedeau doua sarcini donatarului, si anume a. ca din fondurile primite cu titlu de donatie sa cumpere respectivul apartament, si b. ca ulterior cumpararii acestui apartament sa constituie in beneficiul donatorului un drept de uzufruct asupra apartamentului.
Cea de-a doua varianta este mult mai complicata si riscanta si nu sfatuiesc pe nimeni sa o foloseasca, este doar o posibilitate teoretica, insa donatarul poate sa isi incalce obligatiile, fapt ce ar conduce la un litigiu in instanta.
Prima varianta era cea mai simpla, insa inteleg ca acum este tardinv, actele deja au fost semnate.
Da, in prezent este tardiv sa mai faceti ceva.
Uzufructul nu poate lua nastere decat prin incheierea unui act juridic de catre proprietar prin care sa instraineze dreptul de uzufruct.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc foarte mult pentru raspuns.Acum, a intervenit o alta problema.Fiica sotului meu,respectiv mama minorului pe numele caruia s-a facut donatia sumei necesare achizitionarii imobilului,doreste sa vanda acest imobil procuratorului de fonduri,adica tatalui sau (bunicul minorului).Am fost la notar si ni s-a comunicat ca se poate ,cu incuviintarea Autoritatii Tutelare ,dar ca impozitul este foarte mare ,8 .450 RON ,onorariul 5.000 RON ,Cartea Funciara 484 RON si TVA 950 RON,in total aprox.15.000 RON ( 3.450 EURO).Stiu ca vanzarea intre rude si mai ales atunci cand este vorba despre un minor, beneficiaza de taxe putin mai scazute.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
fantezism, utilizator
Ar fi bine sa adresati acesta intrebare la Uniunea Notarilor. Este cea mai competenta sa ve raspunda
Si, credeti ca acolo o sa mi se spuna ceva elocvent.Am obosit mergand pe la notari si primind raspunsuri care mai de care mai ciudate.Un apartament de 2 camere cumparat in 29 ianuarie 2009 ,a fost evaluat la 75.000 EURO,iar vineri, 23 octombrie 2009,alt notar,acelasi apartament a fost evaluat la 81.000 EURO si nu inteleg ,de ce? Toata lumea spune ca preturile au scazut,dar la notari ,nu stiu cum se face ca preturile au crescut.
Va multumesc pentru sfat,dar cel mai competent este un avocat foarte bine pregatit in DREPT CIVIL - Contracte civile.

Alte discuții în legătură

Grila notar ombladoon ombladoon Buna ziua, As dori sa aflu suma impozitul ce trebuie platit (aproximativ) pentru o donatie(sau act de vanzare cumparare) a unui apartament de 2 camere in ... (vezi toată discuția)
Cu ce suma minima poate o mama sa vanda fiului ei un apartament de 2 camere in oras? indiraindii indiraindii cu ce suma minima poate o mama sa vanda fiului ei un apartament de 2 camere in oras? (vezi toată discuția)
Proprietar minor Bucklucica Bucklucica Buna ziua!Expun urmatoarea situatie: sotul meu are jumatate de casa, iar mama lui cealalta jumatate.Noi avem un copil de 2 ani jumatate.Se poate ca mama ... (vezi toată discuția)