avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1164 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... procurator de fonduri intr-un contract de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

procurator de fonduri intr-un contract de vanzare cumparare

Sotul meu este procurator de fonduri intr-un contract de vanzare-cumparare al unui apartament pentru nepotul sau minor.A dorit uterior sa-si inscrie un drept de uzufruct,dar notarul a spus ca nu se poate.Care sunt drepturile procuratorului de fonduri si care este natura acestei donatii?
Ultima modificare: Luni, 24 August 2009
fantezism, utilizator
Cel mai recent răspuns: fantezism , utilizator 11:09, 27 Octombrie 2009
fantezism a scris:

Sotul meu este procurator de fonduri intr-un contract de vanzare-cumparare al unui apartament pentru nepotul sau minor.

In contracul acesta (nr. 1) minorul este cumparator al apartamentului. (si donatar al sumei de bani necesara cumpararii).

fantezism a scris:

Acum ...mama minorului pe numele caruia s-a facut donatia sumei necesare achizitionarii imobilului,doreste sa vanda acest imobil procuratorului de fonduri,adica tatalui sau (bunicul minorului).

In contractul acesta (nr. 2) minorul ar fi vanzator.
Dar ceea ce incercam eu sa spun pe pagina precedenta este ca, de fapt, minorul ar fi donator (intr-o donatie deghizata sub aparenta unei vanzari = contractul nr. 2) daca nu se plateste in mod real pretul acestui imobil de catre cumparator (oricare ar fi acest cumparator, fie el si procutatorul de fonduri din primul contract).

Nu vorbiti in aceste mesaje de 2 contracte?
Unul care s-a facut (vanzarea- cumpararea cu fonduri procurate de sotul dvs. in urma careia minorul a devenit proprietar) si unul care se doreste a fi facut (vanzarea de la nepot/minorul proprietar catre bunic)?

Daca nu despre asta vorbim, atunci lamuriti-ma, pentru ca eu asta pricep din ceea ce scrieti dvs. / daca pun cap la cap ceea ce scrieti dvs.
Altminteri, credeti-ma ca nu sunt in clasa I la drept si inca mai stiu care e diferenta intre donator si donatar.
Ultima modificare: Luni, 26 Octombrie 2009
romascanu, moderator
fantezism a scris:

Doamna Romascanu,fiti ,va rog, atenta si nu va pronuntati daca nu cititi mesajul pana la capat. Minorul in cauza este DONATAR si nu DONATOR.Nu confundati termenii juridici.M-ar fi interesat parerea dumneavostra cu privire la incuviintarea data de AUTORITATEA TUTELARA ,mamei minorului ,de a accepta donatia facuta de bunicul matern.Minorul are si tata.Nu trebuia sa fie reprezentat de ambii parinti ?
...io cand mai vad astfel de reactii de la utilizatori nu stiu pur si simplu de ce imi mai pierd vremea sa incerc un raspuns competent, asa cum a facut colega romascanu,pe forum daca utilizatorul ne sfatuieste sa nu confundam termenii juridici si ne trimite direct la manualul de contracte...
Doamna Romascanu, donatia sumei de bani cu care s-a cumparat apartamentul a fost facuta pe numele minorului,(acesta fiind donatarul sumei respective si cumparatorul apartamentului).Mama minorului este doar reprezentantul legal al acestuia ( de ce nu de ambii parinti?) .
Prin urmare,mama doreste, tot in interesul minorului ,sa vanda acest apartament catre bunicul procurator de fonduri si sa cumpere apart.de 3 camere in care locuieste actualmente acesta,fara a mai plati vreo diferenta.Practic s-a ajuns la un contract de schimb intre aceleasi parti,copilul primind o proprietate de 3 cam.in locul celei de 2 cam.
Din pacate,bunicul nu a fost informat asupra posibilitatilor si acum intelege ca s-a gresit.Cel mai simplu era sa-si cumpere pentru sine apart.de 2 camere si sa-l doneze pe cel de 3,in care locuieste momentan,fara atatea complicatii.
Din nefericire,onorariile sunt mai presus decat bunele intentii si in acest moment ,notarul respectiv crede ca noi vom apela tot la serviciile sale pentru a pune la punct lucrurile,evident contra cost.
Nici pomeneala !
Va multumesc ca urmariti acest subiect,nu obisnuiesc sa fiu caustica cu cei de la care astept sfaturi si nici sa pierd timpul cu cei care asteapta in "intersectie".
Am invatat ,pe parcursul vietii,ca sunt momente in care poti invata cate ceva si de la cei saraci cu duhul.Trebuie doar sa asculti,caci de aceea am fost inzestrati cu doua urechi si o singura gura:sa ascultam mai mult si sa vorbim mai putin.
Va asigur ca aveti toata consideratia mea pentru munca pe care o faceti in interesul nostru ,al celor care gasim in dumneavoastra un partener onest.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Grila notar ombladoon ombladoon Buna ziua, As dori sa aflu suma impozitul ce trebuie platit (aproximativ) pentru o donatie(sau act de vanzare cumparare) a unui apartament de 2 camere in ... (vezi toată discuția)
Cu ce suma minima poate o mama sa vanda fiului ei un apartament de 2 camere in oras? indiraindii indiraindii cu ce suma minima poate o mama sa vanda fiului ei un apartament de 2 camere in oras? (vezi toată discuția)
Proprietar minor Bucklucica Bucklucica Buna ziua!Expun urmatoarea situatie: sotul meu are jumatate de casa, iar mama lui cealalta jumatate.Noi avem un copil de 2 ani jumatate.Se poate ca mama ... (vezi toată discuția)