avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare TVA

Va rog sa ma ajutati in privinta urmatoarelor probleme:
1 ) O societate comerciala cu obiect de activitate principal Inchirierea bunurilor imobiliare proprii (si singura activitate desfasurata in momentul de fata) detine mai multe spatii comerciale achizitionate si inainte si dupa data aderarii pe care le-a inchiriat in regim de taxare TVA ( notificate)
Incepand cu 01.09.2010, doua dintre aceste spatii, ambele achizitionate inainte de data aderarii, care au iesit din cadrul perioadei de ajustare de 5 ani le –a notificat si a renuntat la taxare.
La unul din cele 2 spatii a fost majorata valoarea de inventar in anul 2007, in urma controlului fiscal care a considerat ca o serie de cheltuieli efectuate in anul 2006, au fost modernizari . Inregistrarea contabila a fost facuta prin creditul contului 117. Deoarece cladirea nu a suferit reevaluari, valoare de inventar este mica , ea fiind achizitionata in anul 2001. In consecinta repectiva majorare este> 20%.
Tinand seama de aceste aspecte ( cheltuielile asazisei modernizari efectuate in anul 2006 iar valoarea modernizarii > 20% datorita faptului ca nu s-au facut reevaluari) , as vrea sa stiu daca ajustarea TVA aferent modernizarii trebuie facuta pe o perioada de 5 ani sau 20 ani ?

2) In situatia concreta de mai sus, deoarece incepand cu 01.09.2010 societatea devine impozabila cu regim mixt, si detine bunuri de capital care se afla in cadrul perioa-dei de ajustare :
Detine 3 auto achizitionate in sistem de leasing financiar, un contract de leasing inceput in 2005 si finalizat in anul 2008, celelalte demarate dupa data aderarii si sunt in derulare. Auto sunt folosite de personalul administrativ cu functii de conducere si de agentul comercial . De asemenea are in cadrul perioadei de ajustare mobilier de birou, aparatura. Autoturismele au ca DNU conform HG intr 4-6 ani, in vederea amortizarii DNU folosit este de 5 ani.
Tinand cont ca incepand cu 01.09 societatea devine impozabila efectueaza atat operatiuni cu drept de deducere ( inchiriere in regim normal de taxare) cat si operatiuni scutite ( inchirieri in regim de scutire) si devine impozabila cu regim mixt , ma intereseaza cum fac ajustarea bunurilor de capital ( masina pentru care s-a facut transferul dreptului de proprietate , mobilier) in functie de prorata stabilita provizoriu pentru anul 2010, sau dupa un alt criteriu de apreciere a procentului in care ele sunt folosite la op.taxabile, respective scutite.
Tinand cont ca la auto as fi putut sa optez pt o DNU < 5 ani si in acest caz bunul nu s-ar mai fi incadrat la Bunuri De Capital as putea sa micsorez DNU pentru cele care nu sunt complet amortizate?
Ce valoare( ratele , dobanda si taxa de prima inmatriculare a fost purtatoare TVA) si ce data a achizitiei consider la auto achizitionate in leasing, data cand s- a facturat valoarea reziduala ?

Cel mai recent răspuns: celine2 , utilizator 09:18, 14 Septembrie 2010
1. 5 ani, intrucat modernizarile au fost efectuate inainte de data aderarii.

2. nu inteleg despre ce ajustare este vorba din moment ce bunurile respective au fost livrate?!?!?


Danike, poate nu m-am exprimt bine. Cand am spus ca pentru un auto s-a facut transferul proprietatii m-am referit de la firma de leasing catre societatea a carei situatie este in discutie, deci i s-a facturat valoarea reziduala in anul 2008.
Iar referitor la prima intrebare citez din norme: Se consideră că bunurile sunt folosite pentru prima dată după transformare sau modernizare, pentru transformările sau modernizările bunurilor de capital prevăzute la art. 149 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, la data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia cu valoarea transformării respective este majorată valoarea activului corporal fix(in cazul meu actul de control din anul 2007)
:
(5) Începând cu anul 2008, conform art. 149 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, dacă bunul de capital este utilizat total sau parţial în alte scopuri decât activităţile economice ori pentru realizarea de operaţiuni care nu dau drept de deducere a taxei, ajustarea deducerii se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare modificarea destinaţiei de utilizare şi proporţional cu partea din bunul de capital utilizată în aceste scopuri. În cazul în care dreptul de deducere aferent bunului de capital achiziţionat se exercită pe bază de pro rata se aplică prevederile alin. (6).

(6) Pentru cazul prevăzut la art. 149 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la art. 149 alin. (2) din Codul fiscal, pentru o cincime sau o douăzecime din taxa dedusă iniţial pentru fiecare an în care apar modificări ale elementelor taxei deduse, în funcţie de pro rata definitivă la finele fiecărui an, conform procedurii descrise în exemplu. Această ajustare se aplică pentru bunurile la achiziţia cărora se aplică prevederile art. 147 alin. (5) din Codul fiscal

(1) Data la care bunul se consideră achiziţionat din punctul de vedere al taxei pe valoarea adăugată de locatar/utilizator este data la care se face transferul dreptului de proprietate de către locator/finanţator. Pentru taxa aferentă achiziţiei bunurilor de capital care au fost cumpărate de locatar/utilizator printr-un contract de leasing, perioada de ajustare începe la 1 ianuarie a anului în care a avut loc transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, dar ajustarea se efectuează pentru suma integrală a taxei deductibile aferente bunurilor de capital, inclusiv pentru taxa plătită sau datorată înainte de data transferului dreptului de proprietate.

pentru autovehiculul pentru care s-a incheiat leasingul precum si pt celelalte bunuri nu se poate efectua ajustarea pe baza pro-ratei provizorii, ci propoprtional cu partea utilizata pentru fiecare activitate, taxabila sau netaxabila.

Danike, multumesc, asa consider si eu ca este corect. Dar este greu sa apreciezi in ce masura directorul foloseste masina pentru op.taxabile sau netaxabile, de asemenea si mobilierul.Referitor la micsorarea duratei normale de utilizare de la 5 ani la 4 ani pentru auto care au inca leasing, ce parere ai, este vreo incalcare a legii dpv contabil sau fiscal?
calculul amortizarii poate fi modificat de la o perioada la alta, in cazuri bine justificate ( nr. de km efectuati, conditii de exploatare), dar bunul ramane bun de capital, intrucat durata sa maxima de functionare conform HG (in cazul nostru 6) este mai mare decat 5.

Alte discuții în legătură

Calculez prorata florentyna florentyna in februarie 208 am vandut cladiri si terenuri din patrimoniu. in aceste cladiri si pe ac terenur imi desfasuram unul din obiectele mele de ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva si/sau notificare chirie crinarug crinarug Am sa va rog sa-mi spuneti parerea Dvs. in urmatoarea problema: In 2006 societatea A (neplatitoare de TVA - deci nu s-a dedus TVA) cumpara teren cu imobil de ... (vezi toată discuția)
Notificare anulare taxare chirie nadea_mihailescu nadea_mihailescu In cazul anularii notificarii obtiunii de taxare a chiriei am inteles ca suntem obligati sa procedam la ajustarea TVA.Pe ce perioada se face aceasta ... (vezi toată discuția)