1.Doresc sa stiu daca prin renuntarea la cetatenia romana, se pierde dreptul la mostenire pe teritoriul Romaniei.
2.Parintii amandoi sunt decedati, mai am un frate in tara, exista un apartament al mamaei mele, in care fratele meu s-a mutat, mama este decedata de 2 ani si inca nu s-a deschis masa succesorala dupa aceasta, si tatal fiind decedat de 5 ani, dar erau divortati. Am inteles ca eu si fratele meu ar trebui sa deschidem masa succesorala dupa ambii parinti, Doresc sa stiu ce drepturi am eu, desi sunt plecat de 20 de ani din Romania si sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Pot deschide eu masa succesorala. Trebuie sa merg in Romania, am nevoie de avocat, sau pur si simplu trebuie sa merg la un notar. Va multumesc !
1. Nu.
Indiferent ce cetatenie aveti, sunteti fiica parintilor dvs.
Aveti dreptul la jumatate din succesiunea dupa parinti.
2. Mergeti pur si simplu la notar, daca va intelegeti amiabil cu fratele dvs.
Daca nu va intelegeti, apelati la instanta, unde va recomand sa va angajati un avocat, e mai usor pt dvs.
Succesiunea se va dezbate in tara in raza teritoriala de la ultimul domiciliu al defunctului.
Cred ca ar fi mai indicat sa va adresati la instanta de judecata decat la notar, caz in care va trebui sa va angajati avocat.
Vedeti sa nu depasiti termenul de acceptare a mostenirii de 6 luni intrucat daca iesiti din acest termen riscati sa fiti inlaturat de la mostenire.
Daca veti incheia o tranzactie cu celalat mostenitor costurile vor fi mult mai reduse.
Domiciliul defunctei este Sibiu, fratele meu locuieste in apartamentul mamei decedate. Aceasta a decedat in urma cu doi ani, ce trebuie sa fac eu ca sa pot angaja un avocat sa se ocupe de partea mea de mostenire si ce costuri presupune aceasta. Eu sunt in Austria, sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si doresc sa rezolv aceasta problema cat mai repede. Va multumesc !
Daca partile se inteleg si se incheie tranzactia despre care am facut vorbire procesul se poate finaliza la primul termen de judecata.
Va trebui insa sa se discute si cu celalalt mostenitor intrucat doar asa se va putea incheia tranzactia.
Costurile difera in functie de avocat.
Important ar fi sa evitati plata a 3% din masa succesorala.