avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Probleme acordare concediu de maternitate & ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Probleme acordare concediu de maternitate & indemnizatie de crestere a copilului

Buna ziua,

Sunt insarcinata in 6 luni. De la inceputul anului pana in luna septembrie a.c. am lucrat ca PFA. Din septembrie voi lucra cu CIM inca 2 luni, pana la intrarea in concediul prenatal.
In perioada in care am lucrat ca PFA nu am cotizat la asigurarile sociale, ci doar la sanatate (CAS-ul).
Exista sanse sa beneficiez de indemnizatia aferenta concediului pre/postnatal, in acest caz? Daca nu, mai am posibilitatea sa platesc retroactiv cotizatiile la asigurarile sociale? Contabilul meu mi-a comunicat ca aceasta cotizatie (de 0.85 % din salariul mediu brut/nivel national, sau cam asa ceva) o puteam achita numai pana in luna februarie a.c., neputandu-se achita ulterior. Ma poate lammuri cineva daca mai am sau nu sanse sa beneficiez de acest ajutor si ce as mai putea rezolva acum in acest sens?
De asemenea, mai am o problema. Am ramas in urma cu plata impozitului pe venit si am acumulat o datorie destul de mare, pe care nu sunt sigura ca voi reusi sa o acopar pana in luna februarie 2011, luna in care ar trebui sa depun dosarul in vederea acordarii indemnizatiei de CIC.
Legislatia prevede ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului parintele care primeste indemnizatia sa fi realizat venituri impozabile, dar nu se fac referiri si la cazurile in care acesta inregistreaza datorii.
Din ce am mai citit pe Internet, am inteles ca aceasta indemnizatie nu este acordata in cazul in care impozitele nu sunt achitate la zi.
Este adevarat acest aspect?
Pentru ca veniturile mele s-au micsorat dramatic, am depus un memoriu la Adminitratia Financiara, prin care le-am solicitat sa imi acorde posibilitatea de a achita esalonat datoriile pe care le inregistrez. A mai auzit cineva de asfel de cazuri? S-a reusit ceva in acest sens, in cazul persoanelor care au facut astfel de demersuri?

Va multumesc frumos pentru raspunsuri! :worthy:
Sunt disperata pentru ca nu am reusit pana in prezent sa gasesc persoane care sa cunoasca bine legislatia in domeniu si care sa ma ajute cu sfaturi si ma gandesc ca am ''virat'' statului o gramada de bani in ultimii ani, iar acum, singura data cand am nevoie de ajutorul lui, nu ma mai pot bucura de acest ajutor #-o. Ma gandesc cu groaza la viitorul copillului meu in primii anisori :help:!
Cel mai recent răspuns: delia.rizescu , utilizator 14:26, 14 Septembrie 2010
1. Va faceti mai multe griji decat este cazul.
2. Plata indemnizatia pentru concediu de maternitate (sarcina si lauzie) este conditionata de plata de 0,85%, aplicată la fondul de salarii sau, după caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit (conformOUG 158/2005).
3. Indemnizatia de CCC pana la 2 ani este conditionata numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului. Nu este conditionata nici de plata impozitului nici de plata contributiilor la pensie, sanatate sau somaj si nici de datoriile pe care le aveti.
Buna ziua si multumesc pentru raspuns.
Am mai discutat cu 2 mamici care au lucrat ca PFA-uri inainte de CIC. La dosarul ce trebuie pregatit pentru a solicita aceasta indemnizatie trebuie anexate: 1. adeverinta de la ANAF din care sa reiasa veniturile realizate in ultimele 12 luni de activitate; 2. coppii ale deciziilor de impunere; 3. Certif. fiscal. Desi nu este deloc legal si nici normal, ANAF-ul conditioneaza eliberarea documentelor mai sus mentionate, de achitarea datoriilor pe care contribuabilul respectiv le inregistreaza.
In plus, am inteles ca dosarul de cerere a indemnizatiei este respins in cazul in care parintele/PFA-ul respectiv inregistreaza datorii.
Sincer, nu stiu ce sa mai cred!
1. Cred ca este adevarat ce spuneti pentru ca ANAF nu poate executa pe marii datornici, pe "moguli" sau alte persoane suspuse si pica pacatul pe mamele care trebuie sa primeasca indemnizatia de CCC pana la 2 ani.
2. Ca la noi, la nimeni! Nu ma pricep sa va spun cum sa rezolvati problema. Succes!
Asa este, din pacate! Ca la noi la nimeni!
Nu gasesc pe nimeni care sa fi trecut printr-o situatie similara! Nu ca as mai dori cuiva sa treaca prin asa ceva, dar mi-ar prinde bine niste sfaturi...
Va multumesc tare mult pentru raspusnuri, d-le Valeriu!

O zi buna si numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei pentru ccc in cazul veniturilor din activitatea de pfa melania_14 melania_14 Acest post vine in ajutorul celor care au venituri din PFA si nu stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere copil pt venituri doar din PFA. Am fost in ... (vezi toată discuția)
Pfa - indemnizatie crestere copil. makro makro Daca sotia mea este PFA, isi poate trece cartea de munca pe PFA? PFA ce contributii trebuie sa plateasca la stat pentru asigurati (angajati cu CIM)? De fapt ma ... (vezi toată discuția)
Acordarea concediului pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani ContSters92747 ContSters92747 Buna ziua, Sunt angajata la o firma cu contract de munca din anul 2006, sunt gravida in 5 luni si vreau ca dupa nastere sa beneficiez de concediul pentru ... (vezi toată discuția)