avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... viza ITM in cartea de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

viza ITM in cartea de munca

In decizia de respingere pensiei se mentioneaza :perioada de 01.o2.1996-07.06.1996 nu a fost valorificata intrucit nu prezinta viza I.T.M.
Mentionez,ca perioada apare inscrisa in cartea de munca sub semnatura inspector personal,stampila angajatorului,cu mentiunea nr.,data de contract de munca vizat cam de munca ,dar intr-adevar fara stampila care sa ateste verificarea ITM.
Oare este legal respingerea acestei perioade de vechime,si care ar fi baza legala ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:45, 20 Septembrie 2010
1. Daca firma era cu capital privat trebuia ca angajatorul sa respecte prevederile Legii 130/1999:
Art. 3. -
(1) La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a păstra şi completa carnetele de muncă ale salariaţilor, inspectoratele teritoriale de muncă pot aproba ca aceste operaţiuni să fie efectuate de către aceşti angajatori.
(2) Angajatorii prevăzuţi la alin. (1) au următoarele obligaţii:
a) să depună lunar la inspectoratul teritorial de muncă dovezile de calculare a drepturilor salariale, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora;
b) să prezinte carnetele de muncă ale salariaţilor la inspectoratele teritoriale de muncă, la încetarea contractelor individuale de muncă ale acestora, în vederea certificării înscrierilor efectuate.

2. Va prezentati cu carnetul de munca la ITM sa puna viza necesara si apoi depuneti din nou dosarul de pensie, daca spuneti ca a fost respins.
Multumesc pentru raspuns,din pacate ar fi mai multe probleme:
-casa de pensii nu restituie in termen util cartea de munca (pentru aputea fi contestata decizia in termen legal)
-daca angajatorul nu a fost de buna credinta si chiar nu a prezentat cartea de munca pentru viza (mentionez ca nu avem copia contractului de munca )
Cand v-a dat decizia de respingere a pensiei trebuia sa va restituie si carnetul de munca. Acesta este proprietatea dvs., nu a Casei de Pensii. Mergeti sa-l luati.
imi cer scuze ,dar tot nedumerita sint:cum poate avea efect o lege din 1.999 (adica 13o/1999 prinvind obligativitatea vizei ITM in cartea de munca ,la firme private )pentru un an anterior,adica l996,cind au fost lucrate lunile nevalorificate
Va rog,ar fi foarte important parerea Dvs.privind intrebarea mea din 15.o9
-adica pentru stagiu de cotizare in stabilirea pensiei este obligatiriu viza ITM in cartea de munca pe o perioada din l996 ,la firma privata,avind in vedere ca legea citata 130 este din l999 ?sau pentru perioada respectiva ar fi valabila o alta lege cu asemea continut?
va multumesc

Alte discuții în legătură

Vechime in munca nevalorificata gina68 gina68 La pensionare am constatat ca unul din angajatorii mei nu au depus declaratiile nominale si nu mi s-a valorificat o perioada de vechime in munca de aprox. 5 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am depus in data de 15 iunie 2022, la casa de pensii, ... raduploiesti62 raduploiesti62 Buna ziua! Am depus in data de 15 iunie 2022, la Casa de Pensii, cererea privind acordarea pensiei anticipate partiale, insotita de toate documentele ... (vezi toată discuția)
Prelungirea aprobarii pastrarii carnetelor de munca g.iancu g.iancu In legea 130/1999 scrie ca unii angajatori (deci cu titlul de exceptie) pot pastra carnetele de munca la solicitarea acestora, (scrisa, verbala nu se stie ) ... (vezi toată discuția)