avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... contencios administrativ
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

contencios administrativ

As dori sa-mi spuneti daca intr-o actiunea de nulitatea act administrativ, in procedura de contencios administrativ se poate invoca procedura verificari de scripte conform art 180 si urm. C.p.c. procedura valabila in procesele civile.va multumesc.
Cel mai recent răspuns: officemvp , utilizator 22:41, 19 Septembrie 2010
Daca discutam la modul general da, puteti sa va inscrieti in fals potrivit procedurii reglementate de art. 180 - art. 184 Cod procedura civila. Legea nr. 554/2004 se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila in masura in care prevederile acestuia nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre institutiile publice si persoanele vatamate. Compatibilitatea se stabileste de catre instanta.

ART. 28 - Legea nr. 554/2004
(1) Dispoziţiile prezentei legi se completează cu prevederile Codului de procedură civilă, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre autorităţile publice, pe de o parte, şi persoanele vătămate în drepturile sau interesele lor legitime, pe de altă parte. Compatibilitatea aplicării
normelor de procedură civilă se stabileşte de instanţă, cu prilejul soluţionării cauzei.
(2) Instanţa de contencios administrativ nu poate suspenda judecarea pricinii când s-a început urmărirea penală pentru o infracţiune săvârşită în legătură cu actul administrativ atacat, dacă reclamantul - persoană vătămată - stăruie în continuarea judecării pricinii.

Gabriela Pintea a scris:

Daca discutam la modul general da, puteti sa va inscrieti in fals potrivit procedurii reglementate de art. 180 - art. 184 Cod procedura civila. Legea nr. 554/2004 se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila in masura in care prevederile acestuia nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de putere dintre institutiile publice si persoanele vatamate. Compatibilitatea se stabileste de catre instanta.


Nu, nu se poate. Actul administrativ este de principiu un act autentic (privitor la contractele administrative pot fi discutii insa ar trebui sa fie privite tot ca acte autentice pentru ca, daca sunt valabil incheiate, atunci au fost facute in fata unui functionar si cu solemnitatile cerute de lege conf. art. 1171 Cod civ.)
Procedura verificarii de scripte priveste numai inscrisurile sub semnatura privata (art. 177 alin. 1 Cod pr. civ.). De altfel, ar fi greu de inchipuit verificarea de scripte privind un act autentic pentru ca daca semnatura e falsa functionarul in fata caruia s-a facut actul este vinovat de fals intelectual. Ca urmare, inscrisul autentic poate fi declarat fals numai dupa condamnarea functionarului in fata caruia s-a facut actul iar nu prin verificarea de scripte.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
In cazul in care respectivul act nu respecta conditia "ad validatem" privind forma materiala a inscisului,deoarece contine modificari,stersaturi adaugiri, nesemnate de functionarul public sideasemenea nu are nici ca anexa,la act,un inscris privind indreptarea erorii materiale, ce poate cere instantei verificarea de scripte.Va multumesc
officemvp a scris:

In cazul in care respectivul act nu respecta conditia "ad validatem" privind forma materiala a inscisului,


:O De unde ati cules astea?
In sfarsit, daca actul contine modificari,stersaturi adaugiri asta poate insemna falsificare inscrisului prin alterare. Se formuleaza o plangere penala si se arata ca inscrisul a fost falsificat. Inscrisul va fi verificat in cadrul procesului penal iar in ipoteza in care ceea ce ati scris este real va fi declarat nul.
In nici un caz nu se poate face verificarea de scripte pentru ca oricat de alterat ar fi inscrisul el ramane un act autentic.
Este un caz real.Persoana respectiva a intentat un proces de revendicare a unui teren nationalizat impotriva primariei UAT in 1995 .Noteaza procesul in CF.Pe teren exista un imobil care in 1950 nu era intabulat in CF, situatie ce ramane si dupa deschiderea actiuni.fostului proprietar..In 1997un tert introduce o actiune in constatare a imobilului respectiv impotriva primariei UAT ,care in baza acestei hotararii judecatoresti, se intabuleaza cu acest imobil ,operand si o apartamentare asupra imobilului.Precizez ca autorizatia de construire asupra acelui imobil o avea fostul proprietar.Aceasta era hotararea care avea stersaturi,modificari si adaugiri,in consinderente si in dispozitiv .Partea proasta este ca hotararea a fost descoperita la sfarsitul anului trecut. aceste sunt satele problemei. va munltumesc anticipat pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Inscriere in fals ContSters88252 ContSters88252 am un proces civil in derulare. Cu ocazia studierii dosarului am observat ca partea adversa a depus la dosar, ca proba, un inscris sub semnatura ... (vezi toată discuția)
Renuntare la judecata tudor9 tudor9 Buna ziua, am o nelamurire referitoare la aplicabiliata art. 246 CPC in materie de cotencios adm. As dori sa stiu daca prevederile acestui articol se aplica ... (vezi toată discuția)
Daca intr-un proces / litigiu de munca /arat instantei ca actele sunt false. ce se intampla? benga112 benga112 Daca intr-un litigiu de munca am dat in judecata angajatorul.Pentru neplata salari, + concediu de odihana. Desfacere contract de munca. Si spun instante ca ... (vezi toată discuția)