revin cu intrebarea legata de clauza de neconcurenta, in sensul ca am auzit si pareri contrare cum ca daca unui salariat i-a fost desfacut contractul individual de munca pentru motive care nu tin de persoana lui, acesta nu ar avea dreptul la plata indemnizatiei de catre societate.
Ma poate ajuta cineva cu practica in acest sens, respectiv situatii in care instanta a obligat fostul angajator la plata indemnizatiei catre fostul salariat daca CIM a fost desfacut pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
da in acest sens este cazul angajatorilor fostei firme Airbites din Iasi care au obtinut plata retroactiva a salariilor si despagubiri, exista si articole in presa pentru detalii
nu este vorba de drepturi salariale ci de obligarea fostului angajator la plata indemizatiei de neconcurenta in cazul desfacerii CIM din motive care nu tin de persoana salariatului.
Conform art. 22 alin. 2 din Codul muncii, indiferent de perioada de timp negociată de părţi pentru producerea efectelor clauzei de neconcurenţă, în interiorul duratei maxime legale (de 2 ani), aceasta nu mai produce efecte:
a) Când contractul individual de muncă încetează de drept, după caz, în următoarele situaţii (art. 22 alin. 2 teza 1):
- la data decesului salariatului;
- la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de declarare a morţii sau a punerii sub interdicţie a salariatului;
- ca urmare a constatării nulităţii absolute a contractului individual de muncă, de la data la care nulitatea a fost constatată prin acordul părţilor sau prin hotărârea judecătorească definitivă; - ca urmare a interzicerii exercitării unei profesii sau a unei funcţii, ca măsura de siguranţă sau pedeapsă complementară, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus interdicţia;
- ca urmare a retragerii acordului părinţilor sau al reprezentanţilor legali, în cazul salariaţilor cu vârsta cuprinsă între 15-16 ani .
b) Când contractul individual de muncă a încetat din iniţiativă angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (art. 22 alin 2 teza a II-a din Codul muncii). Evidenţiem că spre deosebire de reglementarea iniţială, care avea în vedere încetarea contractului individual de muncă intervenită din iniţiativă angajatorului pentru motive neimputabile salariatului, actualul text legal face referire exclusiv la motive care nu ţin de persoana salariatului, respectiv la art. 65 alin. 1 din Codul muncii.
În concluzie, clauză de neconcurenţă produce efecte atunci când contractul individual de muncă încetează:
- de drept, în cazurile prevăzute de art. 56 lit. d, f, g, h şi j din Codul muncii;
- prin acordul părţilor, potrivit art. 55 lit. b din Cod (dacă părţile nu stabilesc, printr-un acord,simetric invers, să renunţe la efectele clauzei incluse anterior în contract);
- din iniţiativa angajatorului, pentru motive care ţin de persoana salariatului, în condiţiile art. 61 lit. a-e din Codul muncii;
- din iniţiativă salariatului, în cazul demisiei sale (art. 79 din Codul muncii)
deci sa inteleg ca nu se aplica?...adica fostul salariat nu are dreptul la plata indemnizatiei de neconcurenta, daca contractul a incetat in temeiul 65 din Codul Muncii?
- intr-o alta discutie intelesesem ca acest caz intra la exceptia de la art. 22 din Codul Muncii?
In cazul in care contractul a incetat in temeiul art .65 din Codul Muncii (desfiintare post - incetare din motive ce nu tin de persoana salariatului) prevederile clauzei de neconcurenta nu sunt aplicabile.