Doresc sa stiu daca o persoana pensionata cu anticipatie are dreptul sa munceasca pentru o scurta perioada in strainatate fara a-si pierde dreptul la pensia cu anticipatie.
Multumesc,
Georgeta
Buna ziua !
Trebuia sa precizati daca urmeaza sa lucreze legal sau nu ("la negru" ) .
In primul caz (legal) beneficiarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, nu isi pot continua activitatea , neputand sa cumuleze pensia cu salariul. Temeiul legal al acestei interdictii este dat de dispozitia art. 41 alin. (5) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Astfel, se stabileste ca numai asiguratii care indeplinesc conditiile legale pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta isi pot continua activitatea i, fiind exclusi in mod expres de la orice activitati profesionale beneficiarii ambelor categorii de pensii anticipate.
In cel de-al doilea caz ("la negru") va puteti da singura raspunsul .....:strong:
Multumesc mult pentru raspuns. Doresc doar sa am certitudinea ca am fost bine inteleasa. Este vorba de munca legala in strainatate. Se refera legea in mod expres la restrictii de munca si pentru cei ce lucreaza si in strainatate? Stiu ca sunt precizate interdictii pentru diferite forme de munca in tara. Dar nu am vazut sa fie specificat in afara granitelor.
Va multumesc mult