avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in alta ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie anticipata cu venituri realizate in alta tara

Doresc sa stiu daca o persoana pensionata cu anticipatie are dreptul sa munceasca pentru o scurta perioada in strainatate fara a-si pierde dreptul la pensia cu anticipatie.
Multumesc,
Georgeta
Cel mai recent răspuns: Georgeta Bulmaga , utilizator 21:29, 14 Septembrie 2010
Buna ziua !
Trebuia sa precizati daca urmeaza sa lucreze legal sau nu ("la negru" ) .
In primul caz (legal) beneficiarii pensiei anticipate, respectiv anticipate partiale, nu isi pot continua activitatea , neputand sa cumuleze pensia cu salariul. Temeiul legal al acestei interdictii este dat de dispozitia art. 41 alin. (5) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata. Astfel, se stabileste ca numai asiguratii care indeplinesc conditiile legale pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta isi pot continua activitatea i, fiind exclusi in mod expres de la orice activitati profesionale beneficiarii ambelor categorii de pensii anticipate.
In cel de-al doilea caz ("la negru") va puteti da singura raspunsul .....:strong:
Multumesc mult pentru raspuns. Doresc doar sa am certitudinea ca am fost bine inteleasa. Este vorba de munca legala in strainatate. Se refera legea in mod expres la restrictii de munca si pentru cei ce lucreaza si in strainatate? Stiu ca sunt precizate interdictii pentru diferite forme de munca in tara. Dar nu am vazut sa fie specificat in afara granitelor.
Va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract servicii ingrijire la domiciliu andreea01 andreea01 Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu privire la calificarea din punct de vedere al dreptului comercial si al dreptului muncii, a urmatoarei situatii: un SRL ... (vezi toată discuția)
Decizie de pensionare anticipata jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Vreau sa va supun dezbaterii un subiect legat de sistarea pensionarii anticipate, potrivit legilor austeritatii din 30 iune 2010. Anterior intrarii ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta - nascut in februarie 1956 s_marius s_marius - sunt angajat din 1973 (conditii de munca normala), sunt nascut in februarie 1956 - armata am facut-o intre anii 1976 - 1978 - am fost somer un an Cand as ... (vezi toată discuția)