avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract servicii ingrijire la domiciliu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract servicii ingrijire la domiciliu

Buna ziua,

va rog sa ma ajutati cu privire la calificarea din punct de vedere al dreptului comercial si al dreptului muncii, a urmatoarei situatii: un SRL incheie contracte de prestari servicii -ingrijire la domiciliu- cu persoane fizice straine, si trimite personal in strainatate pentru prestarea acestor servicii. Angajatele care sunt trimise in strainatate beneficiaza de cazare si masa asigurate de clientii persoane fizice.
Dilema mea cea mare este:
- ce fel de contract incheie SRL cu aceste persoane fizice? este un contract de prestari -servicii? in acest caz, angajatii trimisi in strainatate sunt delegati / detasati/ au locul de munca in strainatate?
- sau ar trebui sa ma gandesc la munca temporara?

Mi se pare ca cel mai bine se aplica delegarea - prelungita cu cate 60 de zile, cu acordul salariatului. Inteleg ca poate fi prelungita nelimitat, succesiv cu cate 60 de zile?
Ce alte probleme se ridica? Referitor la angajatul SRL-ului care petrece o vreme mai lunga in statul strain , sunt ceva restrictii de timp?

Va multumesc anticipat pentru toate raspunsurile primite.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:31, 26 Iulie 2012
Contractelor de prestarii servicii nu le sunt incidente prevederile Cdului Muncii .. ceea ce doriti dvs sa faceti seamana mai mult cu ”munca la negru”, in sensul ca se eludeaza dispozitiile legale privitoare la incheierea contractelor individuale de munca.

Conventiile civile de prestari servicii difera de contractele individuale de munca prin faptul ca: se incheie numai pentru activitati ce au un caracter ocazional; deci activitatile nu au caracter de continuitate; nu exista relatia de subordonare, in sensul ca prestatorul isi desfasoara activitatea de o maniera independenta.
Cand m-am referit la prevederile Codului Muncii, am avut in vedere relatia dintre prestatorul de servicii (SRL ) si angajatii sai. Aici am dileme despre modul legal si corect in care acestia pot fi trimisi sa isi realizeze atributiile specificate in contractul individual de munca in strainatate.
Nu este nimic la negru, poate nu m-am exprimat bine: SRL RO incheie contract de prestari servicii (presupun, dar nu stiu daca e cel mai indicat) cu beneficiari straini, iar pentru indeplinirea obligatiilor asumate isi trimite angajatii proprii in strainatate.

(fata pe presupunerea dvs ca ar fi munca la negru, vreau sa spun ca este tocmai pe dos, in sensul ca aceasta firma cauta modalitatea legala de a lucra in acest domeniu - al serviciilor de ingrijire la domiciliu, domeniu in care nu sunt multi cei care lucreaza legal, cred)

Determinarea raportului dintre SRL Ro si beneficiarul strain influenteaza automat si relatia dintre SRL si angajatii sai.
Eu am gandit asa:
- daca este contract de prestari servicii, atunci angajatul va fi trimis prin delegatie in strainatate. Este corect asa?
- sau oare ar fi mai corect sa consider ca este vorba de munca temporara?
Imi este important sa determin tipul de contract prin care va lucra SRL -ul, pentru ca de aici rezulta implicatii cu privire la relatia cu angajatii sai, autorizatii, etc.

Daca ma puteti ajuta cu raspunsuri, va multumesc anticipat.
Incheierea unui contract de prestari servicii cu beneficiarul strain pentru punerea la dispozitie de personal se poate face numai daca sunteti autorizat ca agent de plasare a fortei de munca sau ca agent de munca temporara ...

in speta, se poate folosi detasarea ...
Ultima modificare: Joi, 26 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Delegatii / deplasari salariati in strainatate ASL ASL Daca o persoana delegata de un PFA sa-si desfasoare activitatea la un SRL este trimisa in alta delegatie (in strainatate) de catre SRL, cine acopera ... (vezi toată discuția)
Societate straina presteaza munca cu angajatii proprii in romania Frantzy16 Frantzy16 Buna ziua, am si eu o nelamurire, este legal ca o societate straina (HU) sa presteze munca prin angajatii proprii (cetateni HU), in baza unui contract de ... (vezi toată discuția)
Societate straina angajeaza romani si presteaza servicii pentru o societate din romania? este legal? madalinalina madalinalina Am si eu o intrebare. O societate straina, fara sediu sau sucursala in Romania, poate sa angajeze cetateni romani? Acestia vor presta lucrari de productie ... (vezi toată discuția)