Un dosar (accesiune imobiliara) se afla de peste 2 ani la Curtea de apel. Cauza nejudecata in apel, datorita aminarilor reclamantei, a 'plimbarii' dosarului la Curtea Constitutionala pentru o exceptie(la care Curtea s-a mai pronuntat de vreo 5 ori, da' asa-i la noi...)
Dupa 7 luni dosarul s-a intors. Termen de judecata saptamina viitoare. Solutia instantei de fond:
- respinge actiunea principala formulata de reclamanta-parata in contradictoriu cu paratul-reclamant ca neintemeiata deoarece reclamanta nu a fost niciodata proprietara terenului liber de constructii a.i in persoana sa, sa poata opera dr. de accesiune imobiliara conform art. 489 C.civ., iar paratul- reclamant nu s-a aflat niciodata in situatia constructorului pe terenul altuia.
Paratului reclamant i s-a admis cererea reconventionala formulata, obligind reclamanta la plata cheltuielilor de judecata, onorariu avocat...
Situatia actuala:
Reclamanta nu mai este posesoarea terenului (1/2 din cota) pentru ca intre timp a avut loc o actiune de iesire din indiviziune si i-a fost atribuit paratului, care in final detine imobilul si intreaga cota de teren, (urmind sa plateasca o sulta reclamantei-parate).
Paratul nu mai este posesorul imobilului si a terenului intreg, pentru ca printr-un contract de v-c fraudulos a fost vindut fara consimtamintul lui, motiv pentru care exista un dosar in care cere nulitatea actelor care au stat la baza intocmirii c-v fraudulos.
Intrebare:
1.Pe ce obiect se judeca apelul?
2.Care este calitatea procesuala a ambelor parti?
Care este parerea voastra? Si ce ati face daca a-ti fi in locul paratului.
El este interesat in judecarea apelului, ca sa poata cere cheltuielile de judecata aprobate de instanta de fond.
Obiectul apelului rezulta din cererea de apel, nu am de unde sti ce se arata acolo...
Partile din apel sunt apelant, respectiv intimat... dar nu are nici o relevanta denumirea lor...
Cu privire la vanzarea aceea, s-a cerut instantei si constatarea nulitatii contractului de vanzare-cumparare, nu numai a actelor care stau la baza lui, nu?
Apreciez raspunsul, chiar daca termenii folositi de mine n-au fost cei adecvati.
Deci in Apelul formulat de apelanta-reclamanta-intimata impotriva Sentintei instantei de fond, critica solutia data de instanta: respingerea actiunii principale, quantum-ul cheltuielilor de judecata si onorariul avocatul apelant-parat-reclamant
Apelantul-parat-intimat critica solutia instantei cu privire la nerecunoasterea in totalitate a cheltuielilor, interpretarea eronata a vastului material probator si nedesfiintarea unui drept de abitatie( pentru abuz de folosinta), pe care apelanta il avea la un anumit spatiu din imobil.
Referitor la vinzare apelantul-parat- intimat din acest dosar de accesiune imobiliara a deschis actiune pt.:
- nulitatea procurii
- nulitatea contractului de v-c autentificat
- radierea mentiunilor din CF
- obligarea paratilor la plata chel. de jud. in solidar.
Intrebarea insa se referea la cum se poate judeca apelul, cind nici eu si nici apelanta-reclamanta-intimata nu mai detinem 'bunul' asupra caruia s-a pronuntat prima instanta.
Poate apelanta -reclamanta - sa cerara suspendarea judecatii in baza art 244 alin.1 pct.1
Scuze pentru insistenta, dar termenul este saptamina viitoare si sint f. stressata, as vrea sa se judece. Ma astept la o cerere se aminare, suspendare, nu mai stiu ce exceptie le v-a trece prin cap... Eu vin la termen de la 2000de km, nu-i chiar simplu si destul de costisitor.
Nu stiu cat exact am inteles speta, cred ca s-ar putea suspenda judecarea apelului pana la rezolvarea dosarului privitor la vanzare.
Cred. Nu stiu insa daca am inteles exact speta.