avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raul cel mai mic. Nedepunerea sau depunerea ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raul cel mai mic. Nedepunerea sau depunerea declaratiei 390?

Societatea noastra nu a obtinut in luna august numar de inregistrare in registul operatorilor intracomunitari .A fost insa nevoita sa emita si sa primeasca facturi din spatiul intracomunitar. In ce situatie platim amenda cea mai mica? Daca nu se inregistreaza in contabilitate aceste facturi pe luna august (vor fi inregistrate in luna septembrie) si prin urmare nu depunem declaratia 390 , sau daca le inregistram pe luna august si depunem declaratia 390 maine, 15 septembrie?
Stim ca pentru nedepunerea sau depunerea ulterioara , sanctiunea este de 2% din suma achizitiilor/livrarilor de bunuri .Pentru depunerea declaratiei ,fara a avea numar de inregistrare , amenda este intre 1000-5000 lei . Este cumva posibil sa primim amenzile cumulate ? Va rog frumos ajutati-ne( acum daca se poate , doar azi nu este 15 sept)cu un raspuns corect , am tot primit sfaturi contradictorii si nu stim cum e bine sa procedam .
Multumim .O seara buna.
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 00:01, 15 Septembrie 2010
este dificil de analizat asa cum ati solicitat : "raul cel mai mic ... "pentru ca un control va ajunge la aceleasi concluzii :
- diminuarea veniturilor prin neinregistrarea vanzarilor- sanctiune pe legea contabilitatii ( sau legea evaziunii ... )
- aplicarea taxarii inverse desi nu se putea exercita acest drept atat la livrari cat si la aic ( sanctiune pe cod procedura fiscala)
- neinregistrarea in contabilitate a facturilor de achizitii
- completare eronata a declaratiei recapitulative( sanctiune pe cod procedura fiscala)
Sanctiunile vor fi pe fiecare prevedere incalcata .
Cauza principala este , asa cum ati spus , neinregistrarea in ROI .
Daca veti depune 390, aceasta va fi eronata la randul ei, pentru ca practic, din punctul de vedere al operatiunilor intracomunitare nu aveti cum furniza cod valid de tva , atat clientilor , cat si furnizorilor .
Opinia mea este sa nu aplicati taxarea inversa in luna august , pentru ca de fapt acest lucru nu aveati voie sa il faceti. Colectati taxa la livrari, nu aplicati taxarea inversa la achizitii, prin urmare nu aveti de ce depune 390 .Poate ca acest tva pe care il veti plati va fi mult mai mic decat sanctiunile care ar urma daca ati incerca sa "acoperiti "- pentru scurt timp insa - lipsa in ROI.Si iata , intr-un fel, am abordat si tema , asa cum a fost ea deschisa - "raul cel mai mic "...

La septembrie, daca va inscrieti in ROI intrati in "legalitate " cum s-ar zice ...

Ultima modificare: Marți, 14 Septembrie 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal
depuneti 390
este dificil de analizat asa cum a zis

Magda Staicu


- diminuarea veniturilor prin neinregistrarea vanzarilor- sanctiune pe legea contabilitatii ( sau legea evaziunii ... )


Consider ca nu e caz de evaziune daca se inregistreaza luna urmatoare.

Neinregistrarea in contabilitate in ordine cronologica a facturilor de (servicii, vanzari sau ....) si completare eronata a declaratiei recapitulative se va sanctiona mai sigur conform codului de procedura fiscala si legea contabilitatii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prestare servicii - d300 mirelanicola.72 mirelanicola.72 va supun atentiei si va solocit ajutorul pentru urmatoarea situatie: o SC din Romania platitoare de TVA, beneficiaza de servicii efectuate de o SC din ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari! ContSters137674 ContSters137674 Buna seara! Am preluat o societate care emite facturi pentru serviciile efectuate de muncitorii acesteia catre o societate din Italia (deci practic muncitorii ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare corinadbr corinadbr Firma noastra achizitioneaza echipamente din UE. Ne contrazicem cu alti contabili , deoarece nu stim se trateaza ca taxare inversa TVA-ul??? La finante nimeni ... (vezi toată discuția)