Eu cred ca veniturile pe care dvs. le'ati obtine din :
"(un web-design, un tablou vandut, o pictura pe pereti)",
se incadreaza la venituri de natura profesionala altele decat cele salariale si anume la venituri realizate din drepturi de autor asa cum sunt ele definite de art.7. pct. 13 indice 1 din Codul fiscal dar si de Legea nr.8/1996.
Conform art.7 din L8/1996:
"Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creaţie intelectuală în domeniul literar, artistic sau ştiinţific, oricare ar fi modalitatea de creaţie, modul sau forma de exprimare şi independent de valoarea şi destinaţia lor, cum sunt:
.....................................................................................................................................
g)operele de artă grafică sau plastică, cum ar fi: operele de sculptură, pictură, gravură, litografie, artă monumentală, scenografie, tapiserie, ceramică, plastica sticlei şi a metalului, desene, design, precum şi alte opere de artă aplicată produselor destinate unei utilizări practice".
In concluze:
veniturile dvs. vor fi venituri din drepturi de autor si se vor impozita dupa cum urmeaza:
- impozit pe venit 16% aceasta cota se aplica la venitul net (= venit brut - cota de cheltuieli forfetare de 25%);
- contributii individuale conform OUG 82/2010 pensie 10,5% , cota aplicata la venitul net si somaj 0,5% cota aplicata la venitul net;
- retinerea, declarerea si virarea se face de catre platitorul de venit nu de catre dvs.;
- va mai trebui sa platiti si contributia de 5,5 % la fondul de sananatate in situatia in care nu sunteti si salariat in alta parte;
NOTA nr.1:
- daca venitul din DDA (drepturi de autor) este ocazional baza de calcul este anuala si este limitata la max 5 salarii medii brute pe economie (= 5x1836lei);
- daca venitul din DDA este obtinut cu regularitate baza de calcul este lunara si este de asemenea plafonata la max 5 salarii medii brute pe economie.
NOTA nr.2:
- declararea activitatii o veti face numai la fisc (administratia financiara de domiciliu) depunand DECLARATIA 020;
- daca vi se retine impozit anticipat de 10% din venitul brut obtinut va trebui sa depuneti o declaratie (200) in anul urmator pana la 15 mai si sa si platiti cu aceasta ocazie diferenta ramasa pana la 16% din impozitul pe venit la bugetul de stat .
NOTA nr.3:
- eu cred ca ar trebui sa va inscrieti si intr-un organism profesional specific (Uniunea Artistilor Plastici etc);
- in aceeasi ordine de iedi, atunci cand va veti vinde operele va trebui sa incheati cu cumparatorii acestora un contract prin care sa vi se plateasca drepturile de autor privind opera realizata de dvs.
NOTA nr.4:
- aceasta este procedura pe care o presupune legislatia in vigoare, dar va recomand sa va prezentati si la organul fiscal teritorial (adimin fin de domiciliu) pentru a vi se indica procedura de urmat pentru ca , dupa cum stiti, fiecare bordei are obieceiul lui (= la Suceava sunt unele deprinderi legislative , la Timisoara altele etc. depinde de modul in care oamenii diverselor locuri interpreteaza legea este ca la artisti: Fiecare cu viziunea lui ! Si nici macar nu primesc drepturi de autor !)
PRECIZARE:
- limitarea baxei de calcul la maximum 5 salarii medii brute pe economie se face numai pentru contributia individuala pentru pensii (10,5%) si pt. c.i. pentru somaj (5,5%);
- contributia pentru sanatate 5,5% se aplica la intregul venit net obtinut acesta nefiind plafonat la max. 5 sal. medii brute pe ec. dpv al contrib.