avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract de vanzare cumparare

Cunosc o vaduva cu care ma inteleg foarte bine, si in urma unor discutii am inteles ca a trebuit sa dezmosteneasca pe cineva cu o anumita suma. O anumita familie s-a oferit sa-i dea suma respectiva cu conditia sa le faca act de vanzare cumparare pe apartament. Fiind nevoita sa dea suma respectiva a fost de acord cu propunerea de vanzare contra unei sume foarte mici, si cu dreptul de de folosinta pe durata vietii. Vaduva se plange ca vrea sa rezilieze contractul deoarece se simte inselata, si ca oarecum familia respectiva o deranjeaza cu anumite ”atentii” ca unul dintre noii proprietari sa fie luat in chirie doar in scris. Intrebarea mea este: Se poate rezilia contractul respectiv in favoarea altuia cu alte persoane care sa-i asigure pe langa adapost si hrana chiar si intretinere, sau doar rezilierea. Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 22:59, 14 Septembrie 2010
Nu. Din mai multe motive.
1) Imoralitate. Chiar de ar fi sa ignoram art. 969 Cod civ. care arata ca o conventie legal incheiata are intre parti puterea unei legi trebuie avut in vedere ca este imoral sa revoci o intelegere pentru ca acum ai putea obtine un profit mai bun daca ai contracta acelasi obiect.
2) Lipsa motivului legal. Conventiile se pot revoca prin acord mutual ori din cauze autorizate de lege zice acelasi art. 969 Cod civ. in alin. 2. Cata vreme cealalta parte este putin probabil sa doreasca revocarea conventiei urmeaza ca trebuie sa gasiti o cauza autorizata de lege. Din ceea ce ati scris nu rezulta nici una.
3. Cauzele aparute ulterior nu duc de desfiintarea unei conventii executate. Este vorba despre un contract cu executare instantanee iar chestiunile aparute ulterior intre parti nu privesc validitatea contractului ci drepturile si obligatiile izvorate intre parti in urma contractului. Vaduva are la indemana atat calea refuzului privitor la un contract de inchiriere cat si calea justitiei daca i se incalca dreptul de uzufruct.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anularea contractului de donatie  ROSA ROSA In cazul in care, mama mea anuleaza contractul de donatie si imi face contract de vanzare- cumparare cu clauze de intretinere si moarte in care sa fie trecuta ... (vezi toată discuția)
Modalitati de incetare a contractelor Pisi Mia Pisi Mia Care este temeilul legal al incetarii unui contract de prestari servicii prin acordul ambelor parti? MULTUMESC. (vezi toată discuția)
Contract de v-c cu clauza de intretinere Daniela Camelia Nicolae Daniela Camelia Nicolae se poate desface la acelasi notar la care a fost facut sau numai in instanta intr-o actiune de anulare act?cum si cand se intabuleaza dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)