buna ziua, am urmatoarea situatie: sunt divortata, cu un copil incredintat mie si al doilea pe drum (voi naste in aceasta luna), al doilea copil avand acelasi tata ca si primul. tatal il recunoaste si pe acesta. de altfel, divortul a fost facut prin intelegere reciproca, fara probleme. acum, eu doresc sa-mi cumpar o locuinta pentru care voi achita banii din venituri proprii, fara contributia fostului sot. in urma divortului, el va avea vreun drept la noua locuinta? trebuie specificat undeva in contract ca nu are drepturi asupra noii case sau altceva? pentru cel de-al doilea copil, iar se va pune problema plasamentului la unul din soti, sau automat va intra sub tutela mea? va multumesc.
In privinta minorului, copilul nascut dupa desfacerea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o alta casatorie.
In situatia stabilirii filiatiei copilului din afara casatoriei fata de ambii parinti, incredintarea si problema contributiei la cresterea si educare acestuia vor fi hotarate prin instanta de judecata.
Cu alte cuvinte va trebui sa solicitati incredintarea minorului si plata pensiei de intretinere pe cale judecatoreasca.
In privinta imobilului ce il veti achizitiona nu sunt probleme avand in vedere ca ati divortat de sotul dvs.- banuiesc ca hotararea este definitiva si irevocabila si deci bunul pe care il veti achizitiona va avea calitatea de bun propriu.
stimata doamna, va multumesc foarte mult pentru raspuns. da, decizia este definitiva si irevocabila. totusi, ma gandeam ca datorita copiilor, ar putea avea vreun drept asupra locuintei. daca nu se pune problema, este foarte bine asa. multumesc din nou.
buna ziua.
daca ati investit hotararea judecatoreaca cu mentiunea definitiva si irevocabila, la arhiva instantei care a judecat dosarul dvs. , at. puteti achizitiona fara probleme ce bunuri doriti.
acestea vor avea caracterul de bunuri proprii ale dvs.