avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pentru limita de varsta - invatator
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pentru limita de varsta - invatator

sunt invatator cu o vechime de 41 ani(1septembrie 1969 si in prezent),nascut la 28 aprilie 1948.Am dreptul sa ies la pensie la limita de varsta,in timpul anului scolar?In cazul in care am dreptul la pensie in aceste conditii mi se da pensia integral?sau diminuata?va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:33, 15 Septembrie 2010
1. In baza Legii 19/2000 si a Legii 128/1997 (Statutul cadrului didactic) puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu septembrie 2009, respectiv la implinirea varstei de 61 ani si 5 luni;

2. Din Legea 128/1997:
Art. 127. - (1) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data încheierii anului şcolar sau universitar.
(2) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic se poate face şi în timpul anului şcolar sau universitar, cu aprobarea inspectoratului şcolar, respectiv a senatului universitar.
(3) Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, după împlinirea vârstei de pensionare.

3. Ati cam intarziat cu depunerea cererii de pensionare dar daca aveti acordul ISJ puteti sa depuneti si acum actele pentru pensionare.
4. Pensia se acorda integral. Nu inteleg de unde ati dedus ca va fi ciuntita!
Va rog sa nu mai deschideti topicuri despre acelasi subiect, oferind date fragmentat.

Acum o luna de zile mai multe persoane v-au intrebat care este motivul respingerii cererii pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta in cazul tatalui dvs. N-ati raspuns. Deschizand mai multe discutii si oferind informatii fragmentat sau deloc, nu veti primi niciodata un raspuns corect.

Teoretic, tatal dvs. are dreptul la pensie pentru limita de varsta. Practic, a primit decizie de respingere de la casa de pensii. De ce i s-a respins cererea, scrie in cuprinsul deciziei. Poate ne spuneti si noua cu ce motivare i s-a respins cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta.
am postat acest subiect pentru un coleg al tatalui meu
care nu are acces la internet si m-a rugat,nu va suparati.
anucy a scris:

am postat acest subiect pentru un coleg al tatalui meu
care nu are acces la internet si m-a rugat,nu va suparati.


Nu e nici o problema, puteti sa intrebati pentru oricine.
Dar pentru a nu mai fi confuzii va rog sa precizati asta in mesajul dvs. (acolo ati scris: "sunt invatator... " si, de aici, confuzia).
anucy a scris:
am postat acest subiect pentru un coleg al tatalui meu
care nu are acces la internet si m-a rugat,nu va suparati.

Nu e nicio suparare. Daca nu ne-ati spus, nu aveam cum sa deduc.
O zi foarte buna! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime peste 25 ani in invatamant = reducere 3 ani a varstei standard de pensionare? govedarica govedarica buna seara. ma intereseaza sa stiu daca este adevarat si care este temeiul juridic. in decizia de pensie scrie acest lucru,insa cererea de trecere de la ... (vezi toată discuția)
Vârsta de pensionare Anniko Anniko Am o întrebare legată de vârsta de pensionare conform noi legi a pensionării. M-am născut în 1953, sunt profesoară, lucrez şi am 32 de ani şi 10 luni ... (vezi toată discuția)
Cand si cum e bine sa depun dosarul de pensie? draganaurelia draganaurelia Sunt nascuta in martie 1951; la 1 sept. 2009 am implinit 34 de ani de activitate in invatamant; din cate stiu, ar fi trebuit sa ies la pensie in nov. 2009; dar ... (vezi toată discuția)