avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechime peste 25 ani in invatamant = reducere 3 ani a ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechime peste 25 ani in invatamant = reducere 3 ani a varstei standard de pensionare?

buna seara.
ma intereseaza sa stiu daca este adevarat si care este temeiul juridic.
in decizia de pensie scrie acest lucru,insa cererea de trecere de la pensie anticipata la pensie pentru limita de varsta mi-a fost respinsa,nemaitinandu-se seama de aceasta mentiune.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:14, 11 Noiembrie 2009
Temeiul legal este art. 127 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul cadrelor didactice. Precizati data nasterii dvs., poate nu indeplineati conditia referitoare la varsta standard redusa.

ART. 127
(1) Personalul didactic poate fi pensionat numai la data încheierii anului şcolar sau universitar.
(2) Pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic se poate face şi în timpul anului şcolar sau universitar, cu aprobarea inspectoratului şcolar, respectiv a senatului universitar.
(3) Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii.
(4) Cadrele didactice pensionate pot desfăşura activităţi didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, după împlinirea vârstei de pensionare.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand si cum e bine sa depun dosarul de pensie? draganaurelia draganaurelia Sunt nascuta in martie 1951; la 1 sept. 2009 am implinit 34 de ani de activitate in invatamant; din cate stiu, ar fi trebuit sa ies la pensie in nov. 2009; dar ... (vezi toată discuția)
Conditii de pensionare ghita49 ghita49 Lucrez in invatamant si am auzit ca persoanele care au 3 sau mai putini ani pana la pensie, beneficiaza in acest an scolar de posibilitatea pensionarii ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta - invatator anucy anucy sunt invatator cu o vechime de 41 ani(1septembrie 1969 si in prezent),nascut la 28 aprilie 1948.Am dreptul sa ies la pensie la limita de varsta,in timpul ... (vezi toată discuția)